Companiile energetice Enel şi Eni au anunţat miercuri că vor dezvolta două proiecte pilot care vizează furnizarea de hidrogen verde către rafinăriile Eni, iar cele două proiecte pilot vor implica electrolizatoare de aproximativ 10 MW fiecare şi vor începe să genereze hidrogen verde până în 2022-2023.
”Liderii mondiali din sectorul energetic Enel şi Eni colaborează pentru a dezvolta proiecte de hidrogen ecologic. Cei doi parteneri intenţionează să producă hidrogen verde prin electrolizatoare alimentate cu energie regenerabilă. Electrolizatorii vor fi amplasaţi lângă două dintre rafinăriile Eni, unde hidrogenul verde pare a fi cea mai bună opţiune de decarbonizare”, arată companiile.
Fiecare dintre cele două proiecte pilot va avea un electrolizator de aproximativ 10 MW şi vor începe să genereze hidrogen verde până în 2022-2023, conform estimărilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Suntem interesaţi să explorăm cu Eni sectorul promiţător al hidrogenului verde. Împreună am identificat câteva locaţii unde putem începe primele proiecte. Sistemul general pe care îl avem în vedere va funcţiona ca o buclă închisă prin care electrolizorul alimentat cu energie regenerabilă şi rafinăria vor fi în aceeaşi locaţie, evitând astfel construirea unei infrastructuri de transport complexe pentru a distribui hidrogenul. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem cum hidrogenul verde alimentează procesele de rafinare şi biorafinare ale Eni şi lucrăm pentru ca primul sistem de operare să fie pus în funcţiune înainte de sfârşitul planul nostru extins pe o durată de trei ani”, afirmă Francesco Starace, CEO şi director general al Grupului Enel.
Înţelegerea ar putea fi supusă unor acţiuni obligatorii ulterioare pe care părţile implicate le vor defini în conformitate cu legea aplicabilă, inclusiv cea care reglementează operaţiunile între părţile afiliate.
”Acest parteneriat în domeniul hidrogenului verde face parte din strategia extinsă de tranziţie energetică a Eni. Obiectivul nostru este de a accelera reducerea amprentei noastre de carbon prin implementarea celei mai bune soluţii aplicabile cu emisii scăzute de carbon, fie verde, fie albastru, pentru a reduce emisiile noastre directe, precum şi pentru a trece la produse bio pe care să le oferim clienţilor noştri”, spune Claudio Descalzi, CEO Eni.
În segmentul hidrogenului verde, Grupul Enel dezvoltă proiecte şi în Spania, Chile şi Statele Unite. În cazul în care îmbunătăţirile economice preconizate pentru industria hidrogenului verde sunt confirmate, grupul intenţionează să-şi crească la peste 2 GW capacitatea de hidrogen verde până în 2030.
În segmentul hidrogenului, Eni studiază şi alte proiecte în Italia şi în Marea Britanie.
Enel este o companie energetică multinaţională, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 87 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are peste 74 de milioane de clienţi casnici şi companii în întreaga lume. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile şi operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de peste 47 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Oceania. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este liderul mondial în soluţii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat 116 MW de capacitate de stocare iar, în sectorul mobilităţii electrice, a pus la dispoziţie în jur de 140.000 de puncte publice şi private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.
Eni este o companie energetică care operează în 66 de ţări din întreaga lume şi are aproximativ 32.000 de angajaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.