Industria IT ocupă locul 1 în topul celor mai profitabile investiţii pentru companiile americane prezente pe plan local, valoarea însumată a profitului net realizat de companii de profil printre care se regăsesc giganţi internaţionali precum Microsoft, Stefanini, Amazon sau Adobe fiind de peste 25,8 milioane de euro, potrivit analizei realizate de specialiştii KeysFin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Profitul net reprezintă însă un procent de aproximativ 7,5%, raportat la cifra de afaceri totală de aproximativ 347 milioane de euro realizată în anul 2017 de către companiile din sectorul IT&C, şi un procent de aproximativ 34% din profitul total al companiilor americane prezente pe plan local, în valoare de 76 milioane de euro.

”Sectorul IT din România a avut o creştere fulminantă în ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapidă de a vedea oportunităţi de business, au contribuit din plin la acest succes. Începem să vedem rezultatele strategiei acestora de a-i coopta pe angajaţii români în proiecte de amploare, însă considerăm că potenţialul acestei industrii încă nu a fost atins, astfel că următorii ani vor mai aduce cu siguranţă creşteri ale rentabilităţii investiţiilor americane în România, în sectorul IT”,  a declarat Roxana Popescu, director general al KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cifra totală de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro în 2017, ceea ce înseamnă că industria IT însumează totodată şi aproximativ 30% din totalul investiţiilor directe realizate de companiile americane prezente în România.

Creşterea importanţei sectorului IT poate fi corelată şi cu studiul calitativ recent realizat de AmCham în rândul membrilor săi, potrivit căruia investitorii americani consideră că realizează performanţe în România datorită infrastructurii digitale (52%) şi a capitalului uman (50%).

Topul celor mai mari companii cu acţionariat direct, majoritar american, după cifra de afaceri din 2017, acesta este alcătuit din Cargill Agricultură (490,2 milioane euro), Mars România (108 milioane de euro) şi Microsoft România (69 milioane de euro).

Astfel, firmele americane cu afaceri în comerţ domină topul în funcţie de cifra de afaceri înregistrată pe plan local, comerţul reprezentând aproximativ 50% din totalul cifrei  de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Statele Unite (685,8 milioane de euro, 48,3% din total).

Topul cele mai profitabile sectoare: IT&C, comerţ şi activităţile profesionale 

Profitul net al companiilor cu acţionariat direct majoritar american a fost de aproape 76 de milioane de euro, topul cele mai profitabile sectoare fiind IT&C, comerţ şi activităţile profesionale care împreună au generat în 2017 profituri nete de aproape 50 de milioane de euro (65% din total).

Potrivit metodologiei Băncii Naţionale a României, investiţiile străine directe în România înregistrează o creştere de 77% faţă de anul aderării la UE, la 75,9 miliarde de euro în 2017, şi de 91% a sumelor din Statele Unite, la puţin peste 1,1 miliarde de euro în aceeaşi perioadă.

Mai mult, Statele Unite ale Americii sunt al 13-lea stat, în funcţie de valoarea exporturilor României, cu un avans de la aderare de aproape 123% (mai mult de dublare), la 1,3 miliarde de euro în 2018.

Importurile din Statele Unite au crescut şi ele cu 30% faţă de 2007 la aproape 900 de milioane de euro în 2018.

Corelarea acestor date arată că România a înregistrat în raport cu Statele Unite un surplus comercial de 432 milioane de euro, în 2018, fiind al cincilea stat în topul ţărilor cu care România înregistrează surplusuri comerciale, după Marea Britanie, Franţa, Egipt şi Norvegia. 

Potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finanţelor Publice, dintre cele peste 1.700 de companii care au acţionariat american, aproximativ 930 au o pondere directă, majoritară (de peste 50%).

Cele mai multe companii preferă Bucureştiul

Din perspectivă teritorial-administrativă, cele mai multe companii americane preferă Capitala, unde înregistrează o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro (72% din total), urmată de judeţele Cluj (122 milioane de euro; 8,6% din total) şi Ilfov (65 milioane de euro, 4,6 % din total).

Companiile controlate de investitori americani au avut peste 14.400 de angajaţi în 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 352,6 milioane de euro în acelaşi an. Costul mediu per angajat a fost de 24.400 de euro, în timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 98.500 de euro (un raport cost/productivitate de 24,8%) în 2017.

Când vine vorba de impozite plătite, luând în considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările şi protecţia socială, precum şi celelalte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, contribuţia acestor companii la bugetul statului a fost de aproape 90 de milioane de euro în 2017.

În 2017, cifra de afaceri a companiilor locale, cu acţionariat străin sau autohton, dar care au ca obiect de activitate IT-ul, a fost de 4,9 miliarde de euro, în ultimii 10 ani aceasta crescând cu aproape 150%, potrivit unui studiu derulat tot de KeysFin în luna decembrie a anului trecut.

Potrivit statisticilor KeysFin, în 2017 activau peste 106.000 angajaţi în IT în România, însă, chiar şi această valoare nu acoperă nevoia de specialişti în domeniu, care este mult mai mare. Anual, de pe băncile universităţilor de profil, ies aproximativ 7.000 absolvenţi, care nu reuşesc însă să suplinească creşterile anuale ale companiilor din domeniu.

Topul oraşelor în care angajaţii din IT îşi desfăşoară activitatea: Bucureşti, Iaşi şi Cluj

Topul oraşelor în care angajaţii din IT îşi desfăşoară activitatea sunt Bucureşti, Iaşi şi Cluj, acest top fiind asemănător şi cu topul oraşelor în care activează companiile americane prezente pe piaţa din România: Microsoft şi Stefanini la Bucureşti, Amazon la Iaşi.

De cealaltă parte, şi companiile româneşti sunt încurajate să investească în America. Recent, a avut loc o deplasare care a inclus antreprenori români, cu potenţial să îşi deschidă birouri şi în State Unite ale Americii. Astfel, reprezentanţi a 20 de companii locale, printre care nume sonore precum Uipath, Zitec sau Tremend, au participat la o misiune economică de promovare a produselor româneşti din domeniul IT&C în SUA, având întâlniri de business cu investitori americani.    

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au în structura acţionariatului o participaţie americană directă, majoritară (peste 50%). 

Toate cifrele sunt exprimate în euro, la cursul de la sfârşitul perioadei publicat de BNR, iar datele au fost extrase în iunie 2019.

Dacă ar fi incluse şi principalele companii americane prezente în România potrivit Ministerului Afacerilor Externe care investesc indirect (prin entităţi înregistrate în state terţe - nu în Statele Unite) sau prin sucursale, atunci cifra de afaceri ar creşte cu aproximativ  2,5 miliarde de euro în 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.