Mai multe companii din Arad apelează, în ultimul an, la muncitori din India, pentru a-şi completa schemele de personal, în condiţiile în care nu găsesc forţă de muncă calificată pe piaţa locală. O firmă locală de recrutări s-a specializat exclusiv pe aducerea indienilor în vestul ţării, mai ales pentru firme din domeniile automotive şi construcţii care ”lucrează la cota de avarie” din cauza lipsei de angajaţi.
Companii mari din judeţul Arad care nu mai găsesc forţă de muncă calificată sunt nevoite să apeleze, în ultimul an, la muncitori din India, aduşi de o firmă de recrutare atât pentru că sunt consideraţi bine calificaţi, cât şi pentru că sunt vorbitori de limbă engleză şi se integrează uşor în fabrici.
O firmă din Arad s-a specializat exclusiv pe rectrutarea indienilor, iar în ultimele luni a adus zeci de muncitori pentru firme care nu găseau oameni la nivel local.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Patronul firmei de recrutare, Mitică Purcaru, spune că în vestul ţării ”există o criză acută de muncitorilor calificaţi, pentru că majoritatea care s-au format în România au plecat în ţări din vestul Europei pentru salarii mai mari”.
Doar în Arad, luni erau disponibile aproape 2500 de locuri de muncă vacante la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de ani de zile judeţul fiind pe primele locuri la nivel naţional privind oferta disponibilă.
”În acest moment, companiile de aici nu mai găsesc sudori, lăcătuşi mecanici, operatori CNC sau muncitori în construcţii. Eu m-am specializat pe recrutarea personalului din India, atât pentru că forţa de muncă de acolo este bine calificată, cât şi pentru că indienii sunt buni vorbitori de limba engleză şi astfel pot fi integraţi mult mai uşor în companiile de la noi”, a declarat, pentru News.ro, Mitică Purcaru.
Cei mai mulţi indieni pe care i-a adus în Arad firma sunt pentru producătorul de vagoane marfă Astra Rail Industries, care de ani de zile se confruntă cu probleme în a găsi personal calificat pe piaţa locală. Compania a angajat 47 de cetăţeni indieni în ultimele luni, toţi fiind sudori.
”Peste două săptămâni mai ajung în ţară 35 de cetăţeni indieni, care vor lucra în Arad în construcţii, un alt domeniu în care se simte lipsa personalului calificat. La o altă firmă din vestul ţării urmează să aducem 50 de indieni, care sunt în proceduri de transfer în România, iar un alt lot de zece indieni vor ajunge la o companie din Arad. În general, firmele care ne contactează lucrează la cota de avarie, din cauza lipsei de personal. Companiile, deşi reticente să aducă muncitori din afara ţării pentru că, potrivit legislaţiei actuale, ei trebuie plătiţi cu salarii mai mari decât românii, sunt nevoite totuşi să facă asta pentru a putea să-şi onoreze comenzile, în special externe”, a mai declarat patronul firmei de recrutări.
Conform sursei citate, majoritatea indienilor aduşi în ţară sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, iar aceştia câştigă cel puţin dublu decât în ţara lor.
”Conform legislaţiei actuale, cetăţenii stăini trebuie plătiţi în România cu cel puţin valoarea salariului mediu brut pe economie, aducă 4.162 de lei, însă salariile efectiv plătite pot fi mult mai mari, în funcţie de poziţia pe care este angajată persoana şi în ce companie”, a declarat Mitică Purcaru.
În fiecare an, România stabileşte un contingent de muncitori străini care pot fi angajaţi, iar în luna august Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a numărului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi). Contingetul fusese stabilit iniţial, pentru anul 2018, la 7.000 de lucrători străini.
Din datele Inspecţiei Muncii rezultă că în România sunt activi peste 17.000 de salariaţi cetăţeni străini non UE-SEE, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554).
Principalele domenii de activitate în care lucrează cetăţenii non UE-SEE în România sunt: restaurante, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comerţ cu ridicata îmbrăcăminte şi încălţăminte şi lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.