Departamentul pentru Comerţ al SUA a anunţat luni că va acorda unităţii din SUA a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) o subvenţie de 6,6 miliarde de dolari pentru producţia avansată de semiconductori în Phoenix, Arizona, şi până la 5 miliarde de dolari în împrumuturi guvernamentale la costuri reduse, transmite Reuters.
TSMC a fost de acord să-şi extindă investiţia planificată cu 25 de miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari, şi să adauge o a treia fabrică în Arizona până în 2030, a declarat Departamentul pentru Comerţ al SUA în anunţarea subvenţiei preliminare.
Compania taiwaneză va produce cea mai avansată tehnologie de cipuri de 2 nanometri din lume la cea de-a doua fabrică din Arizona, care va începe producţia în 2028, a spus departamentul.
”Acestea sunt cipurile care stau la baza întregii inteligenţe artificiale şi sunt cipurile care sunt componente necesare pentru tehnologiile de care avem nevoie pentru a susţine economia noastră, dar, sincer, un aparat militar şi de securitate naţională al secolului 21”, a declarat secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo.
TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume şi un furnizor major al Apple şi Nvidia, anunţase anterior planuri de a investi 40 de miliarde de dolari în Arizona.
TSMC se aşteaptă să înceapă producţia de mare volum în prima sa fabrică din SUA până în prima jumătate a anului 2025, a spus Departamentul pentru Comerţ.
Investiţia de peste 65 de miliarde de dolari a TSMC este cea mai mare investiţie străină directă într-un proiect complet nou din istoria SUA, a spus departamentul.
În 2022, Congresul a aprobat Legea pentru Cipuri şi Ştiinţă pentru a spori producţia internă de semiconductori cu 52,7 miliarde de dolari cu ajutorul subvenţiilor pentru cercetare şi producţie.
Parlamentarii au aprobat, de asemenea, o autoritate de împrumut guvernamentală de 75 de miliarde de dolari.
TSMC Arizona s-a angajat, de asemenea, să sprijine dezvoltarea capabilităţilor avansate de ambalare prin intermediul partenerilor din SUA pentru a permite clienţilor să achiziţioneze cipuri avansate care sunt fabricate în întregime pe teritoriul SUA, a spus departamentul, adăugând că 70% dintre clienţii TSMC sunt companii din SUA.
CEO-ul TSMC C.C. Wei a spus că compania va ajuta firmele de tehnologie din SUA ”să-şi descătuşeze inovaţiile prin creşterea capacităţii de producere a tehnologiei de vârf prin intermediul TSMC Arizona”.
Departamentul se aşteaptă ca proiectele să creeze 6.000 de locuri de muncă directe în producţie şi 20.000 de locuri de muncă în construcţii.
Departamentul a spus că 14 furnizori direcţi ai TSMC intenţionează să construiască sau să extindă fabrici din SUA.
La capacitate maximă, cele trei fabrici ale TSMC din Arizona vor produce zeci de milioane de cipuri de vârf pentru telefoanele inteligente 5G/6G, vehicule autonome şi servere de centre de date AI, a spus departamentul.
Prin fabricile sale din Arizona, TSMC va sprijini clienţi cheie precum Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices şi Qualcomm, ”prin abordarea cererii lor de capacitate de vârf, atenuând preocupările legate de lanţul de aprovizionare şi permiţându-le să concureze eficient în era transformării digitale în curs”, a adăugat departamentul.
TSMC a anunţat separat că fabricile sale din Arizona urmăresc să atingă o rată de reciclare a apei de 90%, adăugând că compania a început faza de proiectare a construirii unei staţii de recuperare a apei cu scopul de a obţine ”deversare lichidă aproape de zero”.
Departamentul pentru Comerţ a anunţat luna trecută granturi de 8,5 miliarde de dolari şi împrumuturi de până la 11 miliarde de dolari pentru Intel, pentru a subvenţiona producţia de cipuri de vârf din acelaşi program.
Este şteaptat ca departamentul să dezvăluie subvenţii pentru Samsung Electronics din Coreea de Sud cel mai devreme săptămâna viitoare, au spus sursele. Departamentul a refuzat să comenteze. Samsung nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.