Compania Remat SA Călăraşi, care a cumpărat 2.450 de vagoane casate de la CFR Marfă la un preţ considerat subevaluat de către procurorii DIICOT, este controlată de grupul libanezului Tawil Abbas şi a fost implicată într-un scandal în vara anului 2015, când politiştii descoperiseră indicii că firma s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi firme fără documente legale şi ar fi înregistrat achiziţii fictive în valoare de 59 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania Remat SA Călăraşi este deţinută în acte de firma libaneză Tawil Group SAL Holding, cu sediul în Beirut .

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Tawil Group este un grup de firme cu capital integral privat şi este condus şi coordonat de familia Tawil încă din anul 1964.

Obiectul principal de activitate este colectarea şi valorificarea deşeurilor feroase şi neferoase.

De-a lungul timpului, acest grup de firme a reuşit să îşi extindă afacerea, ajungȃnd în prezent să opereze în 25 de ţări.

Administratorul judiciar, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al companiei Remat SA Călăraşi este Ion Găbreanu, în vârstă de 62 de ani. Alţi membri ai consiliului de administraţie ai companie mai sunt Ana Elena şi Ioan Pura.

Compania Remat SA Călăraşi a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri netă de 258 de milioane de lei (peste 57 milioane euro) şi un profit de 3,7 milioane lei ( circa 842.000 de euro), având 105 angajaţi.

Societatea a fost privatizată în1998, fiind preluată de libanezii de la Tawil Group.

În iulie 2015, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a anunţat că poliţiştii au efectuat percheziţiile în cazul mai multor firme, printre care şi Tawil Group, cu domeniul de activitate în comerţul cu produse feroase.

Potrvit procurorilor, Tawil Group s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi juridice, fără documente legale, iar pentru a justifica stocul de marfă deţinut, ar fi înregistrat achiziţii fictive în valoare de 59 de milioane de euro, de la 47 de societăţi comerciale cu comportament de «tip fantomă» .

Poliţiştii au descins pe 23 iunie 2015 în opt judeţe, iar 116 persoane au fost duse la audieri, fiind suspecte de evaziune fiscale şi spălare de bani, prejudicul produs fiind de 10 milioane de euro.

Potrivit Poliţiei Române, la acea dată, peste 600 de poliţişti au descins în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Într-un comunicat de presă transmis ulterior, patronul grupului de firme, Tawil Abbas, a precizat că, în urma acţiunilor Poliţiei Române din 23 iunie 2015, s-ar fi lămurit suspiciunile la adresa firmei sale. 

“Sper că prin audierea reprezentanţilor acestor firme, s-au lămurit suspiciunile cu privire la relaţia dintre societatea pe care o administrez şi acestea”, susţinea Tawil, la acel moment. 

Peste 60 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în Bucureşti şi în nouă judeţe, într-un dosar al DIICOT vizând CFR Marfă şi privind vânzarea unor vagoane de tren de marfă la un preţ subevaluat, la fier vechi. Prejudiciul în acest caz depăşeşte 6 miloane de euro, susţin procurorii DIICOT.

Întreaga conducere executivă a CFR Marfă, în frunte cu fostul director general Mihuţ Crăciun, este implicată într-o grupare infracţională constituită în cursul anului 2016 la nivelul companiei, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, în folosul Remat SA Călăraşi, acuză procurorii DIICOT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.