Compania germane-canadiană Rock Tech Lithium a semnat luni un memorandum de înţelegere cu Guvernul României, care vizează o investiţie de 400 milioane euro în România într-o fabrică de producere de materii prime şi componente de tehnologie climatică pentru bateriile litiu-ion destinate maşinilor electrice.
Ceremonia de semnare a avut loc luni, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a preşedintelui companiei, Dirk Harbecke.
”Sunt foarte bucuros să mă aflu aici la Bucureşti. Tocmai am semnat memorandumul de înţelegere cu Guvernul României. Mulţumesc mult pentru sprijinul acordat. Rock Tech este o companie germano-canadiană. Noi vom opera o mină de litiu în Canada, iar în Europa construim aşa-zise rafinării de litiu. Litiul este componenta cheie pentru baterii. Vom vedea că în câţiva ani majoritatea maşinilor vândute în Uniunea Europeană vor fi complet electrice. Şi toate aceste vehicule au nevoie de litiu. Am învăţat, nu doar în ultimele săptămâni, ci de câţiva ani, că este foarte important pentru Europa să fie independentă de furnizorii de materii prime şi elemente cheie care sunt neceare pentru producţia auto şi marile industrii”, a declarat preşedintele companiei, Dirk Harbecke.
O primă unitate de producţie va fi amplasată în Germania la graniţa cu Polonia.
”Acum căutăm o a doua locaţie, pentru producţia de convertor (hidroxid de litiu pentru baterii) şi de aceea ne aflăm aici”, a mai spus el, precizând că a stabilit deja câteva locaţii posibile.
Investiţia din România va duce la crearea a 700 de noi locuri de muncă în mod direct şi indirect. Fabrică este de aşteptat să producă hidroxid de litiu anual pentru bateriile a 500.000 de maşini electrice.
”Practic, am semnat azi acest memorandum în numele Guvernului României. Lucrăm la el de peste un an de zile. Am fost în contact cu compania încă din Guvernul trecut, condus de Florin Cîţu, când a fost aprobat acest memorandul, dacă nu mă înşel, în luna octombrie. Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii, pentru că nicio baterie nu poate funcţiona fără litiu. Practic, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbesc în acest moment de o exploatare a litiului din România, ci vorbim de litiul adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de 400 milioane euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Rock Tech Litium este o companie din Canada fondată în anul 1996 şi este specializată în extracţia minereurilor de litiu din zăcăminte. Compania are în concesiune un zăcământ în zona Georgia Lake din Ontario, unde a demarat lucrările de explorare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.