Compania E-Distribuţie Banat din Grupul Enel a finalizat construcţia unei staţii de transformare noi, în valoare de 23,59 milioane de lei, în comuna Dumbrăviţa, lângă municipiul Timişoara, în beneficiul a peste 5.300 de clienţi, într-o zonă în plină dezvoltare.
”E-Distribuţie Banat a finalizat construcţia unei staţii de transformare noi, în valoare de 23,59 milioane de lei, în comuna Dumbrăviţa, lângă municipiul Timişoara, în beneficiul a peste 5.300 de clienţi, într-o zonă în plină dezvoltare. Staţia este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuţie a energiei electrice. Alte 27 de milioane de lei vor fi investite în reţelele de medie tensiune conectate la staţia de transformare, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 50 de milioane de lei”, anunţă compania.
Noua staţie are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV, şi va alimenta, după finalizarea integrală a reţelelor de medie tensiune, consumatorii casnici şi industriali din zona aflată în nordul municipiului Timişoara, precum aeroportul internaţional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producţie, centre logistice etc.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Beneficiile majore aduse de noua staţie şi de viitoarele reţele de medie tensiune constau în creşterea capacităţii reţelei de distribuţie şi a nivelului de siguranţă în alimentarea utilizatorilor casnici şi non-casnici existenţi în zona deservită, conducând astfel la îmbunătăţirea indicatorilor de calitate a serviciului de distribuţie. Noua staţie permite, în funcţie de ritmul de dezvoltare din zonă, creşterea capacităţii până la 80 MVA, astfel făcând posibil un număr mai mare de racordări la reţeaua de distribuţie şi un consum mai ridicat de energie electrică, pentru alte aproximativ 4.500 de locuinţe sau peste 30 de clienţi industriali.
”Staţia de transformare de la Dumbrăviţa este un proiect deosebit de important care susţine eforturile noastre constante de digitalizare şi creştere a rezilienţei reţelelor de distribuţie, cu scopul de a ne atinge ţintele de decarbonizare şi electrificare, toate în beneficiul clienţilor. Investiţia semnificativă în acest proiect reflectă viziunea şi angajamentul nostru de a susţine dezvoltarea acestei zone. Proiectul va aduce beneficii semnificative pentru această comunitate, îmbunătăţind calitatea serviciului de distribuţie şi siguranţa în alimentarea cu energie electrică, şi oferind posibilităţi suplimentare de conectare la reţeaua electrică a noilor consumatori”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuţie.
Staţia este alimentată din linia electrică de înaltă tensiune (110 kV) din apropiere, racordul fiind făcut printr-o linie electrică subterană, şi este introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuţie, ceea ce permite operarea şi efectuarea manevrelor de la distanţă, din dispecerat, reducând timpii de intervenţie şi îmbunătăţind calitatea serviciilor.
Staţia este dotată cu transformatoare noi, cu pierderi reduse, conform standardelor europene, 22 de celule cu protecţii de ultimă generaţie, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 celule la care se pot conecta atât producatori, cât şi consumatori. O parte dintre echipamentele de 110 kV sunt produse în România, iar instalaţiile noi sunt compacte, cu eficienţă sporită, consum propriu redus şi riscuri minime pentru mediu. În acest scop, pentru racordul de la transformatoarele de putere (110/20kV) la celulele de medie tensiune, s-a fost folosit material izolant termocontractabil pentru a proteja, în acelaşi timp, barele de medie tensiune şi fauna din zonă.
Pentru a asigura un nivel ridicat de eficienţă energetică a staţiei, clădirea a fost izolată termic, iluminatul este asigurat prin corpuri de iluminat cu LED, iar pe terenul de protecţie şi siguranţă vor putea fi instalate panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului propriu tehnologic şi pentru reducerea emisiilor de CO2.
De asemenea, E-Distribuţie susţine formarea profesională a viitorilor ingineri, prin organizarea de vizite ale studenţilor de la facultăţile de profil, împreună cu profesorii lor. Un număr de 60 de studenţi si profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Energetică a Universităţii Politehnica Timişoara au vizitat deja staţia din localitatea Dumbrăviţa, astfel că tinerii au avut ocazia de a se familiariza cu cele mai moderne tehnologii din domeniul staţiilor şi reţelelor electrice.
Din 2005, E-Distribuţie Banat a realizat investiţii de peste două miliarde de lei în modernizarea şi digitalizarea reţelei electrice, în retehnologizarea staţiilor şi posturilor de transformare şi în înlocuirea echipamentelor de măsurare, cu impact direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a îmbunătăţi gestionarea întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor. Companiile E-Distribuţie au derulat, de la începerea activităţii în ţară până în 2022, proiecte de investiţii în valoare totală de aproape 7,5 miliarde de lei, cea mai mare parte în digitalizare, în retehnologizarea staţiilor şi posturilor de transformare şi în modernizarea reţelei de distribuţie.
Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Sud Muntenia (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel. Reţelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuţie numără 286 staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.