Comisia Europeană a propus miercuri să aibă prerogative mai ample în privinţa preluării unor participaţii la companiile europene de către firme susţinute de state din afara UE, care să meargă până la interzicerea fuziunii, în cazul în care ar considera că sunt posibile distorsionări ale pieţei, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea va fi urmată de o perioadă de discuţii care va dura până în septembrie, dar survine după ce Germania şi Franţa au insistat pentru schimbări la nivel înalt.

Într-o scrisoare trimisă UE în februarie, ambele guverne au declarat că reglementările referitoare la fuziunile ar trebui modificare, deoarece firmele europene se luptă din ce în ce mai mult cu firme care beneficiază de ”sprijin substanţial de la stat”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Influenţa statului a fost adesea discutată în UE, dar pandemia a făcut ca problema să fie şi mai presantă, deoarece multe companii au nevoie de numerar.

”Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvenţiile externe nu denaturează piaţa noastră, la fel cum procedăm cu subvenţiile naţionale”, a declarat miercuri Margrethe Vestager, vicepreşedintele Comisiei Europene.

În acest moment, când guvernele încearcă să cumpere participaţii la companii europene, acest proces trebuie să fie aprobat de Comisia Europeană în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat. Cu toate acestea, această legislaţie nu acoperă firmele care primesc sprijin din partea guvernelor străine.

”Intră mulţi bani în Uniune”, a spus Vestager reporterilor, adăugând că acesta este motivul pentru care echipa ei are nevoie de instrumente noi pentru a supraveghea acest proces şi pentru a se asigura că acest lucru contribuie la condiţii de egalitate din regiune.

În ultimii ani a existat un interes larg pentru firmele europene, inclusiv în sectorul tehnologic.

În 2016, gigantul tehnologic chinez Tencent a cumpărat o participaţie majoritară la producătorul finlandez de jocuri mobile Supercell, iar Midea, un producător chinez de aparate electrice, a cumpărat firma germană de robotică Kuka. Mai recent, Ant Financial, afiliata din domeniul tehnologic financiar al Alibaba, a cumpărat platforma britanică de schimb valutar WorldFirst.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că, în 2016, 3% dintre companiile europene erau deţinute sau controlate de investitori non-UE, reprezentând 35% din totalul activelor.

”Mai recent, a existat o creştere a investiţiilor şi din ţări terţe, altele decât investitorii tradiţionali precum Statele Unite şi Canada. Investiţiile companiilor de stat au crescut rapid în ultimii ani ”, a declarat instituţia.

Comisia intenţionează să promoveze legislaţia nouă în 2021, pe baza discuţiilor care au început miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.