Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) având ca scop despăgubirea fermierilor pentru daunele suferite în urma secetei severe din perioada septembrie 2023-august 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Schema este deschisă producătorilor agricoli de 39 de culturi selectate (cum ar fi grâu, triticală, secară, orz, ovăz, rapiţă, mazăre, floarea-soarelui şi porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30 % din culturile lor din toamna anului 2023–vara anului 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe. Valoarea maximă a ajutorului este de 200 EUR (1 000 RON) pe hectar pentru o pierdere de 100 %, nedepăşind 30 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2024”, transmite CE într-un comunicat.

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, şi în temeiul Orientărilor din 2023 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale. Comisia a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui fenomen meteorologic extrem.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În plus, Comisia a constatat că schema este proporţională, deoarece se limitează la minimul necesar, şi are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale dintre statele membre. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, precizează CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.