După o creştere economică redusă anul trecut, economia Uniunii Europene a intrat în 2024 pe o poziţie mai slabă decât erau aşteptările, potrivit Comisiei Europene, care a revizuit în sens negativ previziunile sale din prognoza de iarnă, publicată joi.
Prognoza interimară de iarnă a Comisiei Europene revizuieşte creşterea atât în UE, cât şi în zona euro, la 0,5% în 2023, de la avansul de 0,6% anticipat în prognoza de toamnă.
Pentru 2024, estimările au fost reduse la 0,9% (de la 1,3%) în UE şi 0,8% (de la 12%) în zona euro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În 2025, Comisia se aşteaptă în continuare la o creştere a activităţii economice cu 1,7% în UE şi cu 1,5% în zona euro.
Inflaţia este anticipată să încetinească mai repede decât se prevedea în toamnă. În UE, se estimează că inflaţia, cu indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), va încetini de la 6,3% în 2023 la 3,0% în 2024 şi 2,5% în 2025.
În zona euro, este de aşteptat să scadă de la 5,4% în 2023 la 2,7% în 2024 şi la 2,2% în 2025.
Creşterea îşi va reveni în 2024, după un început de an slab
În 2023, creşterea economică a fost frânată de erodarea puterii de cumpărare a gospodăriilor, de înăsprirea puternică a politicii monetare, de retragerea parţială a sprijinului fiscal şi de scăderea cererii externe.
După ce s-a evitat la limită o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut, perspectivele pentru economia UE în primul trimestru al anului 2024 rămân slabe. Totuşi, se preconizează că activitatea economică se va accelera treptat în acest an.
Pe măsură ce inflaţia continuă să scadă, creşterea salariilor reale şi o piaţă a muncii rezistentă ar trebui să susţină o revenire a consumului.
În ciuda scăderii marjelor de profit, investiţiile vor beneficia de o relaxare treptată a condiţiilor de creditare şi de implementarea continuă a Facilităţii de redresare şi rezistenţă. În plus, comerţul cu partenerii străini este aşteptat să se normalizeze, după o performanţă slabă anul trecut.
Ritmul de creştere este programat să se stabilizeze din a doua jumătate a anului 2024 până la sfârşitul lui 2025.
O încetinire a inflaţiei mai rapidă decât erau aşteptările
Încetinirea inflaţiei totale în 2023 a fost mai rapidă decât erau aşteptările, în mare parte determinată de scăderea preţurilor energiei.
Odată cu stagnarea activităţii, relaxarea presiunilor preţurilor în a doua jumătate a anului trecut s-a extins la alte bunuri şi servicii.
Rezultatele inflaţiei mai scăzute decât cele aşteptate din ultimele luni, preţurile mai mici ale materiilor prime energetice şi un impuls economic mai slab au înscris inflaţia pe o traiectorie descendentă mai abruptă decât se anticipase în Prognoza de toamnă.
Cu toate acestea, pe termen scurt, expirarea măsurilor de sprijin energetic în statele membre şi costurile de transport maritime mai mari, ca urmare a perturbărilor comerţului din Marea Roşie, vor exercita unele presiuni în creştere asupra preţurilor, fără a deraia procesul de încetinire a inflaţiei.
Până la sfârşitul orizontului de prognoză, se preconizează că inflaţia totală din zona euro se va afişa cu puţin peste ţinta BCE, inflaţia din UE fiind ceva mai mare.
Incertitudine crescută pe fondul tensiunilor geopolitice
Această prognoză este înconjurată de incertitudine pe fondul tensiunilor geopolitice prelungite şi a riscului unei extinderi suplimentare a conflictului din Orientul Mijlociu. Creşterea costurilor de transport maritim ca urmare a perturbărilor comerciale din Marea Roşie este aşteptată să aibă doar un impact marginal asupra inflaţiei. Totuşi, întreruperile suplimentare ar putea duce la reînnoirea blocajelor de aprovizionare care ar putea sufoca producţia şi ar putea creşte preţurile.
Pe plan intern, riscurile pentru proiecţiile de referinţă pentru creştere şi inflaţie sunt legate de faptul dacă consumul, creşterea salariilor şi marjele de profit au performanţe sub sau depăşesc aşteptările şi de cât de ridicate rămân ratele dobânzilor, pentru cât timp.
Riscurile climatice şi frecvenţa tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme continuă să reprezinte ameninţări.
Pentru Germania, Comisia estimează că economia s-a contractat cu 0,3% în 2024 şi că va avansat cu 0,3% în 2024 şi cu 1,25% în 2025. Economia franceză a avansat cu 0,9% anul trecut, fiind aşteptată o creştere similară în 2024, urmată de 1,3% în 2025.
În cazul Spaniei, economia a urcat cu 2,5% în 2023 şi va avansa cu 1,7% în 2024 şi 2% în 2025. În Italia, PIB-ul a crescut cu 0,6% în 2023, fiind aşteptate creşteri de 0,7% în 2023 şi 1,2% ÎN 2025.
Prognoza economică de iarnă 2024 a Comisiei Europene oferă o actualizare a previziunilor economice de toamnă 2023, concentrându-se pe evoluţia PIB-ului şi a inflaţiei în toate statele membre ale UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.