Comisia Europeană a aprobat unor 14 state membre, între care şi România, acordarea unor ajutoare de stat în valoare cumulată de 8,1 miliarde de euro pentru proiecte de microelectronică şi tehnologia comunicaţiilor, ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a fi la vârf în materie de inovare tehnologică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Executivul UE a declarat joi că cele 14 ţări membre ar putea oferi ajutoare pentru 68 de proiecte care implică companii precum Airbus, ASML şi Ericsson.

Proiectele au fost desemnate în mod colectiv ca Proiect Important de Interes European Comun (IPCEI), calificându-le pentru reguli mai uşoare ale UE privind ajutoarele de stat.

Acestea urmează unui lot anterior de proiecte IPCEI din acelaşi sector, aprobat în 2018.

Proiectele, care implică un total de 56 de companii, includ cercetare şi dezvoltare în materiale şi instrumente, precum şi procese de proiectare şi fabricare a cipurilor.

Acestea vizează tehnologia de telecomunicaţii 5G şi 6G, împreună cu conducerea autonomă, inteligenţa artificială (AI) şi calculul cuantic.

Primele produse noi ar putea veni pe piaţă încă din 2025, în timp ce proiectul general este de aşteptat să fie finalizat până în 2032.

"Trebuie să fim pionieri. Trebuie să dezvoltăm soluţii cu adevărat inovatoare şi, desigur, primele lor implementări industriale în Europa", a declarat vicepreşedintele Comisiei, Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă.

Comisarul pentru industrie al UE, Thierry Breton, a declarat că proiectele vor accelera dezvoltarea unui lanţ european de aprovizionare pentru componente pentru aplicaţii radar şi spaţiale şi lansarea vehiculelor electrice, precum şi vor contribui la dezvoltarea cipurilor AI de ultimă generaţie.

Comisia speră că proiectele vor atrage 13,7 miliarde de euro în investiţii private suplimentare.

Alte companii participante includ GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive şi Bosch.

La proiecte participă şi Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie şi Infineon.

Ţările care vor acorda ajutoare de stat sunt Austria, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia şi Spania. Acestea pot recupera o parte din ajutorul de stat din proiecte care au mare succes.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.