Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager este îngrijorată în privinţa ”diferenţelor uriaşe” între ajutoarele de stat oferite de membrii UE în criza coronavirusului, ea afirmând că acestea încep să distorsioneze piaţa unică europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ajutoarele din Germania reprezintă peste jumătate din ajutoarele de urgenţă totale aprobate de Comisia Europeană, provocând îngrijorări că ţările bogate ar putea să aibă un avantaj incorect pe piaţa unică.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung, Vestager a spus că există riscul ca nivelurile diferite ale ajutoarelor de stat între ţările membre să distorsioneze concurenţa şi să încetinească redresarea economică în contextul pandemiei de coronavirus.

”Acest lucru s-a întâmplat deja într-o anumită măsură”, a afirmat Vestager, potrivit unui extras din interviul care va fi publicat luni.

Asigurarea unor condiţii concurenţiale pe piaţa unică europeană care reuneşte circa 450 de milioane de oameni este un principiu de bază al UE şi a reprezentat mult timp o condiţie majoră pentru deschiderea pieţei către state precum China şi mai nou Marea Britanie după Brexit.

Dar la jumătatea lunii martie Comisia Europeană a suspendat condiţiile stricte referitoare la ajutoarele de stat, permiţând celor 27 de state membre să aloce fonduri în economiile şi companiile lor afectate de coronavirus, fiind aprobate până în prezent fonduri de peste 1.900 de miliarde de euro pentru programele naţionale de salvare.

La începutul acestei luni, Vestager a spus că programele generoase de salvare acordate de Germania companiilor afectate de coronavirus pot avea efect şi la nivelul blocului comunitar şi să acţioneze ca o locomotivă pentru Europa.

Întrebată despre un program de redresare al UE care ar trebui să fie anunţat pe 27 mai, Vestager a spus că nu există garanţii că va fi suficient, dar a spus că oficialii încearcă să facă tot posibilul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.