Următorul deceniu ar putea aduce un boom economic semnificativ în majoritatea ţărilor, inclusiv în România, arată raportul anului 2021 publicat de Colliers, care mai arată că stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne din România va atinge 10 milioane de metri pătraţi în acest deceniu, iar stocul modern de birouri ar putea depăşi 5,5 milioane de metri pătraţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Deşi ţara noastră a rămas în urma ţărilor din regiune la capitole precum statul de drept, infrastructura de transport, sistemul sanitar, eficienţa administraţiei publice, precum şi stabilitatea politică şi legislativă în general, potenţialul de creştere economică deblocat ar putea fi semnificativ dacă vor exista îmbunătăţiri pe aceste planuri”, anticipează consultanţii Colliers.

Reprezentanţii Colliers susţin că în ultimele două decenii, PIB-ul pe cap de locuitor al României a crescut de la un nivel de 28% raportat la economii avansate până la 58,6% în 2020. “Această creştere de aproximativ 30 de puncte procentuale plasează România pe locul cinci în lume în clasamentul celor mai performante economii în perioada 2000-2020, depăşind majoritatea ţărilor din regiune şi chiar şi economia Chinei, de exemplu, Lituania fiind singura ţară din Europa Centrală şi de Est cu o creştere a PIB-ul pe cap de locuitor mai mare decât a României. Irlanda, Singapore şi Taiwan sunt celelalte state aflate peste România. Mai mult, previziunile Fondului Monetar Internţional (FMI) arată că România ar putea avea şi una dintre cele mai rapide recuperări post-Covid din Europa, continuând astfel supraperformanţa din ultimele decenii”, se mai arată în raportul Colliers.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, un prim avantaj al României pentru creşterea economică anticipată este piaţa muncii, care oferă în continuare angajaţi calificaţi la costuri mai reduse comparativ cu alte ţări. “În industrie, costurile forţei de muncă din România sunt comparabile cu cele din China şi de câteva ori mai mici decât cele din ţările din Europa de Vest, iar la fel stau lucrurile şi în sectoarele de servicii cu valoare adăugată ridicată. Mai mult, deşi salariile din IT&C pot fi la jumătate faţă de nivelurile din ţările din Europa de Vest, costurile de zi cu zi din România (în special legate de proprietăţi imobiliare) sugerează că puterea de cumpărare a unui angajat cu salariu mediu în IT este de fapt mai mare aici”, au completat analiştii Colliers.

Potrivit studiului, un al doilea avantaj major îl reprezintă poziţia geografică, din ce în ce mai importantă în context geopolitic, întrucât România se află într-o regiune importantă pentru aliaţii săi occidentali. Potrivit analiştilor, corupţia considerată mai mare decât în alte ţări europene şi lipsa reformelor semnificative în anumite domenii cheie constituie dezavantaje majore, dar, din nou, România a obţinut cea de-a cincea cea mai bună performanţă economică din lume chiar şi cu aceste minusuri.

„Există, totodată, câteva tendinţe majore care pot mişca lucrurile destul de mult în economia românească, creând oportunităţi pentru cei cu viziune, dar şi probleme pentru cei care nu sunt pregătiţi. Puţin mai mult de jumătate din locuitorii României trăiesc în zone urbane, conform ONU. Dacă ne comparăm cu un procent de 80% în ţările cu venituri ridicate şi cu o medie de aproape 70% în Europa de Est, avem perspectiva unui număr mare de centre urbane în creştere rapidă în următoarele decenii. Acest lucru va crea o mulţime de oportunităţi pentru diverse companii, inclusiv din zona imobiliară şi a construcţiilor”, a declarat şeful Departamentului de Cercetare al Colliers, Silviu Pop.

Automatizarea, atât în producţie, cât şi în servicii, este o altă tendinţă importantă. “Peste 40% din locurile de muncă din România - mult mai mult decât în alte ţări ale UE - ar putea fi expuse riscului automatizării, care va veni oarecum treptat, pe măsură ce salariile vor creşte în continuare în ţară. Statisticile de acum câţiva ani arată că România avea aproximativ 20 de roboţi la 10.000 de lucrători în producţie, jumătate din nivelul Poloniei şi de câteva ori sub nivelul Cehiei. Dacă politicile de stat vor opri consecinţele negative pe care le aduce automatizarea pe plan social, acest proces va avea efecte pozitive, ce vor marca salturile României pe scara complexităţii economice a producţiei”, se mai arată în studiul Colliers.

Un al patrulea punct pe care consultanţii Colliers îl consideră definitoriu în următorul deceniu este legat de globalizare, în sensul că lucrurile ar putea începe să devină mai puţin globale şi mai mult regionale. Acest lucru ar trebui să deschidă o mulţime de oportunităţi pentru ţări cum este România, care pot servi drept destinaţie de outsourcing “mai aproape de casă” pentru economiile europene avansate. Brexit-ul şi restrângerea relaţiilor comerciale dintre economiile avansate şi China ar trebui să conducă la unele aspecte pozitive pentru România şi regiunea CEE în ansamblu.

Potrivit studiului, o oportunitate majoră de care România ar trebui să profite din plin este generată de la fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus, plus alocarea normală pentru perioada 2021-2027 pentru România, este de aproximativ 80 miliarde de euro, adică o treime din PIB-ul ţării. 

Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie şi de unele modificări ale impozitării. 

„Având în vedere presiunea ridicată asupra finanţelor publice şi deficitul bugetar decalat în anii următori din cauza Covid-19, este din ce în ce mai posibil ca, pe termen lung, legiuitorul să aibă în vedere creşterea costului efectiv al impozitului pe proprietăţi. Deci, decalajul fiscal favorabil cu ţările mai scumpe se poate micşora în timp”, explică şeful Departamentului de Legi şi Impozite din cadrul EY România, Alex Milcev.

Stocul modern de birouri din România ar putea depăşi 5,5 milioane de metri pătraţi în acest deceniu

Consultanţii Colliers consideră că stocul redus de birouri moderne din Bucureşti pe cap de locuitor ca pe un factor izolator pe termen lung şi se aşteaptă mai degrabă ca stocul modern de birouri să înceapă din nou să crească în câţiva ani. În consecinţă, ar putea atinge 4 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul deceniului. Totodată, oraşele regionale vor rămâne mai puţin dezvoltate decât Bucureştiul, dar vor continua să crească mai repede decât Capitala şi vor prospera.

“Cu un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri pătraţi, segmentul de retail din România ar putea depăşi 5,5 milioane de metri pătraţi în acest deceniu; chiar şi aşa, nivelul pe cap de locuitor ar rămâne sub nivelul unor ţări din regiune precum Polonia sau Cehia. Majoritatea noilor proiecte vor fi în oraşele cu o prezenţă limitată a centrelor de retail moderne, în timp ce în sub-pieţele competitive, dezvoltatorii vor fi din ce în ce mai prudenţi, din moment ce creşterea comerţului electronic este mai mult decât o tendinţă”, se mai arată în studiu. 

Stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne din România va atinge 10 milioane de metri pătraţi în acest deceniu

“Cel mai probabil următorii 10 ani vor aduce o creştere accelerată în industrie pentru că stocul de spaţii industriale şi logistice moderne este mic comparativ cu ritmul rapid al dezvoltării economice din ultimul deceniu, la care se adaugă şi creşterile viitoare anticipate. În consecinţă, doar dacă România s-ar apropia de stocul per capita al Poloniei din prezent ar însemna depăşirea pragului de 10 milioane metri pătraţi suprafaţă închiriabilă de spaţii industriale şi logistice modern”, indică studiul. 

Consultanţii susţin că următorii 10 ani vor aduce şi câteva tendinţe care vor avea un impact major asupra industriei. “ Automatizarea va fi, de asemenea, prezentă mult mai frecvent, deoarece companiile vor încerca să ocolească costurile mai mari şi disponibilitatea mai mică a forţei de muncă. Următoarea frontieră a automatizării constă în integrarea tehnologiilor de ultimă generaţie în logistică, cum ar fi maşinile fără şofer, livrările cu roboţi sau drone şi nu numai”,au completat experţii.

Sectorul rezidenţial este un element important al tranzacţiilor de pe piaţa de terenuri, iar consultanţii Colliers sunt de părere că peste zece ani, acest sector din Bucureşti şi alte câteva oraşe din ţară va prospera, pe măsură ce tot mai mulţi oameni se vor muta aici pentru oportunităţi economice. 

“Ţinând cont şi de necesitatea de a înlocui stocul foarte vechi de locuinţe, aceste oraşe pot să absoarbă o cantitate rezonabilă de livrări în fiecare an. Pe de altă parte, oraşele mai mici şi cele cu oportunităţi economice limitate, precum şi zonele rurale care nu sunt în vecinătatea oraşelor mari, vor avea o ofertă ridicată de apartamente sau case vechi şi un apetit mai mic pentru noi proiecte. În contextul migraţiei interne către oraşe, cu o rată de urbanizare foarte scăzută a României faţă de Europa de Vest, populaţia oraşelor din România va creşte treptat în următoarele decenii, chiar dacă populaţia în ansamblu a ţării va scădea”, se mai arată în studiu.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 67 de ţări, compania lucrează cu 15.000 de specialişti. Compania are venituri anuale de 3 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii) şi active gestionate de 40 miliarde de dolari.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.