Coherent Solutions, companie americană de software şi consultanţă cu peste 2.000 de angajaţi în opt ţări, anunţă că în perioada următoare în plan ca până la finalul anului 2024 operaţiunile din România să dispună de 400 de angajaţi, de la 65 în prezent. Compania americană va deschide în perioada următoare primele filiale în America de Sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Piaţa de IT din România, în special pe segmentul de dezvoltare software, este una dintre cele mai dinamice din regiune, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care mizăm foarte mult pe creşterea businessului nostru de aici. Am deschis biroul din România în primăvara anului 2021, sub auspicii nu foarte favorabile, din cauza pandemiei, care deja dura de mai bine de 12 luni. Şi totuşi, în acelaşi an am reuşit să ajungem la o cifră de afaceri de aproape un milion de dolari, iar pentru 2022 estimăm că vom ajunge la afaceri de peste patru milioane. Avem deja 65 de angajaţi, număr care anticipăm că va creşte până la sfârşitul anului, aproape 9% din forţa de muncă pe care o avem la nivel global în cele opt ţări în care suntem prezenţi. Avem în plan ca până la finalul anului 2024 operaţiunile noastre din România să dispună de 400 de angajaţi şi colaboratori permanenţi care vor furniza soluţii software creative şi valoroase pentru clienţii noştri din întreaga lume, fie că vorbim de inteligenţă artificială, învăţare automată, Internet of Things sau realitate extinsă. În acest moment, atragerea de clienţi din Europa este o prioritate şi, de aceea, vom continua extinderea în alte ţări din regiune. În perioada următoare vom deschide şi primele filiale în America de Sud”, afirmă Igor Epshteyn, CEO al Coherent Solutions.

Evoluţiile sunt foarte rapide atât în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiilor, domeniile de aplicare şi ratele de adopţie, cât şi în ceea ce priveşte, la nivel general, cererea de produse şi servicii software şi creşterea întregului sector de profil, spun reprezentanţii companiei.

”Proiecţiile noastre pentru următorii doi ani estimează dublarea forţei de muncă a companiei aproximativ la fiecare 12 luni. La nivel naţional, potrivit estimărilor, industria are un deficit anual de circa 10.000 de specialişti, aproximativ jumătate din cererea de pe piaţă. Iar în principalul nostru domeniu de activitate, dezvoltarea de software, aproape trei sferturi dintre companii (72%) s-au confruntat cu fluctuaţii de personal determinate de plecarea angajaţilor. Valorile angajaţilor sunt extrem de importante pentru noi: pentru a atrage cei mai buni oameni a devenit critic să identificăm acele proiecte care sunt cu adevărat interesante pentru candidaţi, precum şi modul în care angajaţii pot să-şi pună în valoare abilităţile: nu doar muncind de oriunde, ci şi pentru proiecte pe care le consideră interesante sau provocatoare. Evident, provocarea este în egală măsură şi a angajatorului”, spune Alina Şandru, general manager al Coherent Solutions România.

România are un potenţial excepţional de dezvoltare în industria de software şi servicii IT, adaugă reprezentanţii companiei.

”La fel de adevărat este că ducem o concurenţă dură pentru a atrage cele mai bune talente. Echipele noastre sunt implicate şi în proiecte avansate de inteligenţă artificială şi învăţare automatizată, cum ar fi procesarea imaginilor, viziunea computerizată şi procesarea limbajului natural, cu aplicaţii precum recunoaşterea trăsăturilor faciale sau prognoza vânzărilor. De asemenea, dezvoltăm soluţii bazate pe blockchain care includ blockchain-uri private şi publice, contracte inteligente, infrastructuri de reţea blockchain, protocoale criptografice şi algoritmi. În domeniul realităţii extinse (XR), am realizat inovaţii în tehnologii haptice, vizualizarea datelor, navigarea în spaţiile interioare şi asistenţă inteligentă, iar proiectele noastre de IoT vizează dispozitive portabile, sisteme de încălzire şi aerisire, maşini cu comandă numerică, gestionarea flotelor de vehicule, asistenţă medicală de la distanţă sau managementul caselor inteligente. Avem o paletă diversificată de produse şi servicii, acoperind majoritatea tehnologiilor de pe piaţă: Java, .Net, Frontend etc.”, explică Maksim Belov, Chief Technology Officer al Coherent Solutions.

Patru tendinţe majore modelează în prezent piaţa muncii din sectorul IT, arată datele companiei americane Coherent Solutions.

Compania a ajuns într-un an şi jumătate de la lansarea pe plan local de la zero la 65 de angajaţi şi estimează că va ajunge, peste încă doi ani, la un număr de 400 de angajaţi.

”În contextul deficitului de specialişti în IT, principala presiune cu care se confruntă companiile este determinată de majorarea costurilor de personal, salariul şi beneficiile asimilate acestuia reprezentând în continuare baza de plecare în negocierile cu angajaţii şi candidaţii pe poziţiile deschise. În prezent, datele arată că anvelopele salariale bugetate de către companiile din sectorul IT cresc anual cu ponderi care depăşesc cu mult rata majorărilor salariale din alte industrii”, mai spun ei.

Salariile din sectorul IT se păstrează pe o tendinţă de creştere.

Potrivit unui recent studiu realizat de compania de consultanţă Mercer şi publicat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), nivelul mediu al compensaţiilor salariale din sectorul de cercetare-dezvoltare (inclusiv primele asimilabile salariilor) a urcat cu 33% în Bucureşti în perioada 2020-2022. Din acest punct de vedere, al inflaţiei salariale din sectorul R&D, capitala României se plasează pe poziţia a doua la nivel european după Budapesta, care a înregistrat o creştere de 42% în acelaşi interval.

Tot potrivit datelor Mercer, salariul mediu din industria tehnologiei din România a avansat la nivel naţional cu 15% între 2019 şi 2020 şi respectiv cu 6% între 2020 şi 2021.

Baza de negociere cu candidaţii rămâne în continuare pachetul salarial (inclusiv bonusurile, dacă este cazul). Însă dat fiind că remuneraţiile sunt mai mult sau mai puţin aliniate la nivelul jucătorilor din industrie, pentru a atrage cei mai buni angajaţi companiile pun pe masă oferte creative, de genul unor scheme complexe care includ pachete de beneficii non-salariale, program de lucru remote sau hibrid şi, nu în ultimul rând, oportunitatea de a lucra în proiecte atractive sau cu tehnologii foarte noi.

”Un astfel de răspuns creativ al pieţei la majorarea costurilor de personal se poate vedea în creşterea ponderii altor forme de colaborare decât contractul de muncă – respectiv contracte comerciale încheiate de companii cu SRL sau PFA. Atât companiile cât şi oamenii caută soluţii pentru a-şi optimiza costurile. Soluţiile de tip B2B reduc povara costurilor fiscale reprezentate de contribuţiile sociale, care nu sunt scutite de la plată; singura facilitate fiscală de care beneficiază angajaţii din IT care dezvoltă software este scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii. Acest lucru face misiunea Coherent Solutions mai dificilă, deoarece companiile pot lucra cu contractori doar pe proiecte fixe, respectând cadrul legislativ existent”, spun reprezentanţii companiei.

Aproape la fel de importante sunt flexibilitatea angajatorului (incluzând aici şi posibilitatea colaborării prin SRL, PFA sau contract individual de muncă), opţiunea de a lucra de la distanţă, rutele de training oferite de companie (în special pentru angajaţii de nivel junior) şi beneficiile extra-salariale, toate acestea numărându-se printre opţiunile oferite candidaţilor de către Coherent Solutions.

Un subiect adesea discutat în fazele de negociere cu candidaţii este posibilitatea de a lucra de la distanţă, un beneficiu pe care mulţi angajaţi l-au avut în ultimii doi ani şi la care nu mulţi sunt dispuşi să renunţe – iar aceasta doar dacă li se oferă libertatea de a reveni la birou când şi câte zile doresc. Peste două treimi dintre companiile din tehnologie analizate de Mercer le oferă angajaţilor scheme de lucru flexibile, la alegere între birou şi muncă remote.

În contextul actual, din ce în ce mai mulţi profesionişti din alte domenii aleg să îşi schimbe cariera pentru a lucra în domeniul IT. Potrivit reprezentanţilor Coherent Solutions, majoritatea celor care aleg reconversia profesională sunt foşti angajaţi din sectoare precum inginerie şi construcţii, finanţe-bănci ori afaceri, în echipa companiei regăsindu-se angajaţi care s-au reprofilat după 15 ani petrecuţi în alte domenii.

Coherent Solutions este o companie de software şi consultanţă cu peste 2.000 de angajaţi în opt ţări. Produsele şi serviciile companiei includ soluţii digitale personalizate, dezvoltarea de aplicaţii web şi mobile, DevOps and servicii de date, precum şi tehnologii emergente ca blockchain şi IoT, cu peste 1.000 de proiecte finalizate de la înfiinţarea Coherent Solutions, în 1995. Compania are sediul central în Minneapolis (statul Minnesota, SUA) şi centre de dezvoltare în Belarus, Bulgaria, Lituania, Moldova, Polonia, România şi Ucraina. La nivel global, compania a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de dolari, în urcare cu 31% faţă de 2020.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.