În timp ce mişcarea vestelor galbene a avut un impact puternic asupra insolvenţelor corporative de la începutul anului, declinul mobilizării şi rezistenţa creşterii economice au avut un impact pozitiv asupra sănătăţii companiilor franceze în lunile martie şi aprilie ale acestui an, arată un raport publicat luni de Coface.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Rapoartele Coface privind insolvenţele companiilor din ianuarie până în aprilie 2019, arată că numărul acestora a crescut cu 0,8% în această perioadă (la 18.227). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că se pot distinge două perioade la începutul anului, care a fost marcat de mişcarea gilets jaunes (vestelor galbene). În luna ianuarie, numărul de închideri ale companiilor a crescut cu 9,3%”, arată raportul.

Martie şi aprilie s-au dovedit mult mai bune in acest sens, cu scăderi de aproximativ 4%, comparativ cu anul 2018.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dacă luăm în considerare microîntreprinderile, numărul companiilor înfiinţate în Franţa în primele patru luni ale anului reflectă un anumit dinamism economic. Astfel, au fost create nu mai puţin de 265.827 companii, cu o creştere de 19,5% pe parcursul anului. Dacă excludem activitatea independentă, creşterea rămâne semnificativă la 10%, cu 137.571 companii nou înfiinţate”, spun autorii raportului.

Cu toate acestea, Coface se aşteaptă ca aceste cifre bune să aibă un impact semnificativ asupra numărului de insolvenţe viitoare, din moment ce una din două companii nu va mai fi activă la cinci ani după înfiinţarea acesteia, durata medie de a insolvenţelor fiind de aproximativ 81 de luni.

Microîntreprinderile sunt primele care sunt afectate de încetinirea ciclului economic, arată raportul citat.

”Încetinirea economică de la începutul anului a avut un impact major asupra microîntreprinderilor, care reprezintă 83% din companiile insolvabile, acestea constituind singura categorie care înregistrează o creştere a numărului de insolvenţe. În acelaşi timp, a avut de suferit şi sectorul serviciilor private, acest lucru reflectând scăderea încrederii gospodăriilor franceze (cu 5 puncte sub media istorică), în legătură cu aşteptările acestora în ceea ce priveşte şomajul şi puterea de cumpărare”, se precizează în raport.

În cele din urmă, doar sectoarele construcţiilor şi cel agroalimentar se descurcă bine. Toate celelalte sectoare principale se confruntă cu o creştere suplimentară a insolvenţelor care, conform modelului de prognoză al Coface, se aşteaptă să fie cu 1,7% mai mare pe parcursul întregului an 2019.

În 2017, Coface avea aproximativ 4.100 de angajaţi în 100 de ţări şi înregistra o cifră de afaceri de 1,4 miliarde euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.