Clariant, companie axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat marţi producţia primei cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid din Podari, România. Întreaga cantitate de etanol celulozic a fost contractată de către Shell, compania globală din domeniul energiei, pentru o perioadă de mai mulţi ani. Uzina va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.
”Clariant, companie axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat astăzi producţia primei cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid din Podari, România. Întreaga cantitate va fi preluată de către Shell, o companie globală de top din domeniul energiei, în baza unui contract multi-anual. În ultimele şase luni, uzina a trecut printr-un proces amănunţit de punere în funcţiune, care a dus la începerea cu succes a producţiei. Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală”, anunţă compania.
Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convenţional, dar are şi alte oportunităţi de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum şi în combustibilul sustenabil utilizat în aviaţie.
„Protejarea climei este o parte centrală a misiunii noastre Greater chemistry – between people and planet. Biocarburanţii şi substanţele biochimice obţinute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producţia şi disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producţiei de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid® din Podari este vitală”, a declarat Conrad Keijzer, Chief Executive Officer la Clariant.
Construirea unui viitor mai sustenabil este o motivaţie importantă pentru Clariant în a dezvolta soluţii inovatoare.
”Biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor, oferind economii de CO2 de până la 120%, comparativ cu combustibilii fosili. Este încurajator să vedem că, în ciuda pandemiei globale, am reuşit să demarăm cu succes producţia în fabrica noastră de etanol celulozic sunliquid. Acest lucru demonstrează că tehnologia noastră poate fi implementată la nivel comercial şi accelerează strategia de business în segmentul licenţelor”, spune Christian Librera, Head of Business Line Biofuels & Derivatives.
Shell îşi propune să fie un furnizor important şi profitabil al combustibililor sustenabili şi avansaţi, cu emisii scăzute de carbon, ca parte a activităţii sale mai ample de a deveni o afacere din domeniul energiei cu emisii net zero până în 2050.
„Combustibilii cu emisii scăzute de carbon sunt esenţiali pentru a ne ajuta clienţii să-şi decarbonizeze afacerile”, a declarat Geoff Mansfield, general manager for Low-Carbon Fuels la Shell Trading and Supply.
Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafaţă de 10 hectare şi are aproximativ 100 de angajaţi. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali.
Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, având sediul în Muttenz, lângă Basel/Elveţia. La data de 31 decembrie 2021, compania avea un număr total de 13.347 de angajaţi în activitatea sa continuă. În anul fiscal 2021, Clariant a înregistrat vânzări de 4.372 miliarde de franci elveţieni din afacerile în derulare. Compania activează în trei domenii de business: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză şi Resurse Naturale.
Sunliquid este o metodă biotehnologică inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr. În cadrul procesului complet integrat şi optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza şi hemiceluloza cu randamente ridicate, în condiţii stabile de prelucrare, în zahăr fermentabil. Procesul integrat de producţie a biocatalizatorilor oferă flexibilitate şi reduce costurile de producţie. În etapa următoare, un organism de fermentare optimizat transformă simultan C5 şi C6 în etanol cu randamente ridicate şi timpi de reacţie scurşi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esenţial pentru a permite întregii energii necesare procesului să fie derivată din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubilă.
Din iulie 2012, Clariant operează o fabrică pre-comercială în Straubing, Germania, care produce până la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an. În septembrie 2018, Clariant a anunţat investiţia într-o primă instalaţie comercială de acest fel, în Podari, România, construcţia fiind acum finalizată. Clariant acordă licenţe de utilizare a tehnologiei sunliquid la nivel global. Până în prezent, au fost semnate acorduri de licenţă cu cinci companii importante din Slovacia, Polonia, Bulgaria şi China.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.