Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul va anunţa măsuri de reducere a cheltuielilor în următoarele săptămâni, dar nu va anula planul de creştere a pensiilor cu 40% anul viitor, în condiţiile în care 2020 este an electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia Europeană (CE) a avertizat, recent, România că deficitul bugetar ar putea depăşi 3% şi anul viitor.

Cîţu a spus că vor fi reduse unele cheltuieli în următoarele două săptămâni, cu scopul de a reduce deficitul de anul la 3%, potrivit Bloomberg.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El nu a dat prea multe detalii în legătură cu aceste cheltuieli, dar a subliniat că Guvernul nu ”va apăsa frâna prea mult”, în contextul unei încetiniri a economiei globale.

Întrebat fiind de ce nu anulează creşterea de 40% a pensiilor, preconizată pentru 2020, el a spus că ”anul viitor este unul electoral, avem două alegeri”. În plus, el a insistat că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate în piaţă.

România va căuta finanţare pe pieţele internaţionale în prima parte a anului viitor, în contextul în care ministrul nu vede o presiunea prea mare pe zona de finanţare.

În plus, Cîţu consideră că România are un buffer, o rezervă valutară suficient de mare pentru a face faţă presiunii pe cursul de schimb şi a promis măsuri de reducere a deficitului bugetar, estimat să ajungă la 4,4% în acest an. El nu a spus însă, exact, cât este acest buffer.

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit, luna trecută, pentru a apăra leul, în contextul unor revizuiri drastice, în sus, a deficitului bugetar. CE a avertizat că România va avea cel mai mare deficit bugetar, în acest an, dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene (UE).

BNR a anunţat, luni, că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 noiembrie, de 33,817 miliarde euro, cu 1,09 miliarde euro mai mici decât în 31 octombrie.

Scăderea a avut loc în contextul în care, în noiembrie, BNR a anunţat, de 4 ori consecutiv, noi niveluri record pentru euro. Cel mai mare nivel anunţat de BNR a fost 4.7808 lei, în data de 21 noiembrie.

Totodată, miercuri 27 noiembrie, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, atunci, şi cu 4,9 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.