Circa 250.000 de turişti din SUA şi Canada vor vizita România în acest an, iar cele mai cunoscute şi mai populare zone şi atracţii turistice, în rândul turiştilor din SUA, sunt sudul Transilvaniei, Bucureştiul, castelele Peleş şi Bran şi mânăstirile din Bucovina, a declarat, pentru News.ro, şeful Biroului Naţional de Turism al României din America de Nord, Simion Alb.
În 2016, România a primit 232.046 turişti şi vizitatori din America de Nord, cu 7,5% mai mulţi decât în anul 2015, arată datele oficiale.
În ceea ce priveşte persoanele care sunt considerate turişti, Statele Unite au ajuns în 2016 pe locul al şaptelea după numărul turiştilor străini înregistraţi în România, cu 137.586 turişti.
”Sosirile de turişti din Statele Unite sunt, de regulă, subiect – în cel mai fericit caz - discret în relatarile mass-media de acasă, poate şi din cauza faptului că – deoarece americanii şi canadienii sunt călători independenţi – America de Nord nu constituie o prioritate pentru agenţiile de turism şi operatorii de tururi din România. America de Nord este însă principala piaţă turistică extra-europeană a României şi a treia sursă de ‘incoming’ - turişti şi vizitatori străini care au sosit în România în principala perioadă de vacanţe a anului (lunile mai – octombrie 2016). Germania şi Italia au ocupat primele două locuri”, a afirmat Simion Alb, pentru News.ro.
În 2017, România va primi un sfert de milion de turişti şi vizitatori din America de Nord, iar în anul 2018, când se vor aniversa 50 de ani de la deschiderea Biroului Naţional de Turism al României din America de Nord, s-ar putea atinge nivelul de 300.000 de vizitatori americani.
Oficialul român nu dispune de date despre oraşele din care au venit turiştii americani, deoarece nu există mijloace tehnice pentru înregistrarea lor în funcţie de zona de reşedinţă.
”Turiştii efectivi (şi potenţiali) din America de Nord sunt răspândiţi pe o suprafaţă de două ori mai mare decât a ţărilor europene care se află la vest de România. Recordul de solicitări pentru informaţii şi asistenţă este stabilit de California, cel mai populat şi mai prosper stat American”, a afirmat Alb.
Biroului Naţional de Turism al României din America de Nord primeşte solicitări pentru informaţii şi asistenţă din toate statele americane, însă nord-estul şi sud-estul Statelor Unite - în special statele Florida, Texas, New York şi coasta de vest - rămân principalele zone generatoare de turişti internaţionali.
Oficialul a menţionat că tot mai mulţi turişti au arătat interes pentru Timişoara, Cluj, Oradea, castelul Corvinilor sau salina Turda.
”Maramureşul este una dintre zonele ţării care a fost frecvent prezentată, în ultimii doi ani, în mass-media americane şi îmi exprim convingerea că zonele rurale din nord-vestul ţării cu arhitectura şi tradiţiile lor unice vor fi tot mai populare în rândul turiştilor potenţiali din America de Nord. Vacanţele active, în principal drumeţiile în Munţii Carpaţi, tururile cu bicicleta sau ecvestre şi excursiile pietonale pe drumuri rurale, deplasări pedestre între sate, au început să prezinte interes pentru tot mai mulţi americani şi canadieni”, a menţionat Alb.
Deşi un număr însemnat de americani asociază România cu legenda lui Dracula, personajul inventat de scriitorul irlandez Bram Stoker, legenda constituie pentru numai 5% dintre americani o motivaţie specială sau suficient de puternică pentru a călători în România, consideră Simion Alb.
Americanii activi au cele mai scurte vacanţe dintre toţi locuitorii ţărilor dezvoltate - între 10 şi 15 zile -, în timp ce europenii au între 25 şi 40 de zile de concediu.
”Din acest motiv, faptul că un turist american dedică două zile din scurta sa vacanţă exclusiv deplasării către România este cu totul remarcabil. Durata celei mai scurte călătorii din SUA către România este de cel puţin 16 ore, iar costul biletului de avion este, în unele cazuri, superior celui pentru un pachet de servicii / sejur – transport, cazare, masă, activităţi – pentru un cuplu de turişti din Europa”, a mai spus Alb.
China generează în prezent cel mai mare număr de turişti internaţionali, însă piaţa americană pentru “long-haul” - călătorii către destinaţii aflate la mai mult de 4.000 km distanţă, cel puţin şase ore de zbor cu avionul - este de şase ori mai mare decât cea chineză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.