Prim-ministrul Dacian Cioloş s-a adresat, joi, la Paris, membrilor Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, spunându-le că aderarea României la această organizaţie este mai mult decât un obiectiv al guvernului său, ci este un obiectiv general de ţară.
Discursul lui Dacian Cioloş a avut loc într-o reuniune specială dedicată României, ce a fost prezidată de către secretarul general al OCDE, Angel Gurria, cu care premierul român a aut o întrevedere înainte de şedinţă.
Cioloş a exprimat interesul României de a consolida relaţiile cu această organizaţie, inclusiv să capete statutul de membru al OCDE, premierul prezentând, totodată, evoluţiile economiei româneşti cu accent pe stabilitatea macroeconomică şi planul ambiţios de reforme.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Suntem tot mai activi în grupurile de lucru ale OCDE, pentru că vrem să devenim membri ai acestei organizaţii. Nu este doar un obiectiv al guvernului, ci este un obiectiv general de ţară. Am făcut paşi necesari în procesul de reformă şi indicatorii noştri macroeconomici arată bine. Ştim standardele înalte ale acestei organizaţii, iar aderarea ne-ar facilita atingerea şi păstrarea acestor standarde de dezvoltare economică şi socială pe termen lung. Contribuţia noastră la organizaţie înseamnă să jucăm un rol mai activ în stabilitatea economică regională şi suntem pregătiţi să ne asumăm acest lucru”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.
OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Organizaţia are 35 de membri, dintre care 23 sunt europeni, care deţin împreună peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
România şi-a depus candidatura pentru aderarea la OCDE în 2004, însă aceasta nu a fost luată în considerare la extinderile din aprilie 2004 şi noiembrie 2012. În februarie 2016, Guvernul a stabilit obiectivul de etapă al României în relaţia cu OCDE: crearea premiselor favorabile pentru luarea în considerare a candidaturii ţării noastre în cursul viitorului exerciţiu de lărgire.
Dacian Cioloş va vizita Franţa în zilele de joi şi vineri unde are programate întâlniri cu preşedintele Franţei Francois Hollande şi cu premierul Manuel Valls, cu ultimul dintre ei urmând să semneze foaia actualizată de parcurs a Parteneriatului strategic franco-român.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.