China va continua să investească mai mult decât orice altă regiune geografică în echipamente pentru fabricarea de cipuri şi în 2025, în pofida unei scăderi semnificative de la an la an, a anunţat miercuri grupul industrial SEMI, într-un nou raport citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe următoarele locuri se vor clasa Taiwanul şi Coreea de Sud.

Conform previziunilor SEMI privind cheltuielile în fabricile de semiconductori, investiţiile globale în echipamente vor creşte cu 2% în acest an, ajungând la 110 miliarde de dolari – al şaselea an consecutiv de creştere – datorită cererii pentru echipamente necesare în producţia de cipuri destinate inteligenţei artificiale. SEMI estimează că impactul AI va fi şi mai puternic în 2026, când investiţiile ar putea creşte cu încă 18%.

China, cel mai mare consumator de cipuri din lume, îşi extinde de ani buni capacităţile de producţie, dar a accelerat masiv acest proces începând cu mijlocul anului 2023, pe fondul sprijinului guvernamental. Iniţiativa face parte dintr-un efort amplu de a reduce dependenţa de cipuri importate, în contextul restricţiilor impuse de Statele Unite.

Cheltuieli în scădere, dar încă dominante

Cheltuielile Chinei în 2025 sunt estimate la 38 de miliarde de dolari, în scădere cu 24% faţă de 50 de miliarde în 2024, dar rămân semnificativ peste cele ale altor regiuni. În Coreea de Sud, unde SK Hynix şi Samsung Electronics îşi extind capacităţile pentru cipuri de memorie, investiţiile sunt prevăzute la 21,5 miliarde de dolari. În Taiwan, unde TSMC produce cipuri AI pentru Nvidia şi alţi clienţi, cheltuielile vor ajunge la 21 miliarde de dolari.

În celelalte regiuni, investiţiile se prezintă astfel: America de Nord şi Japonia vor investi câte 14 miliarde de dolari fiecare, iar Europa doar 9 miliarde de dolari, potrivit SEMI.

Firme dominante şi noi jucători chinezi

Pe segmentul de echipamente, ASML (Olanda), cel mai mare producător de echipamente pentru litografie, estimează pentru 2025 vânzări între 32 şi 38 de miliarde de euro, ceea ce i-ar conferi o cotă de piaţă de peste 25% pe sub-segmentul său.

Alte firme majore din industrie includ Applied Materials, KLA, LAM Research şi Tokyo Electron. Între timp, producătorii chinezi precum Naura, AMEC şi SiCarrier (afiliată Huawei) înregistrează o creştere rapidă şi îşi consolidează prezenţa pe piaţă.

În ansamblu, investiţiile în echipamente pentru semiconductori reflectă intensificarea competiţiei tehnologice globale şi accelerarea tranziţiei către autonomie în producţia de cipuri, alimentată de cererea în creştere pentru soluţii bazate pe inteligenţă artificială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.