China va impune sancţiuni împotriva companiilor americane din domeniul aerospaţial şi de apărare Northrop Grumman şi Lockheed Martin, pentru că au furnizat arme Taiwanului, potrivit Ministerului chinez de Externe, citat de Reuters.
Sancţiunile sunt adoptate în temeiul Legii anti-sancţiuni străine a Chinei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning.
”Îndemnăm partea americană să respecte în mod eficient principiul unei singure Chine... să înceteze legătura militară SUA-Taiwan şi să nu mai înarmeze Taiwanul, altfel va fi supusă unor represalii hotărâte şi puternice din partea chineză”, a spus ea.
Mao a numit filiala Lockheed Martin Corp din Missouri drept principalul contractor care a fost direct implicat într-o vânzare de arme către Taiwan, pe 24 august, şi a spus că Northrop Grumman a participat în mod repetat la vânzarea de arme către Taiwan.
China a aplicat sancţiuni companiilor americane pentru vânzarea de arme către Taiwan în numeroase ocazii înainte şi nu a fost imediat clar cum funcţionează sau ce intenţionează să obţină, dat fiind că niciuna dintre companii nu vinde Chinei.
Preşedintele american Joe Biden a aprobat luna trecută transferul unor fonduri de până la 80 de milioane de dolari către Taiwan, în cadrul programului de finanţare militară străină, potrivit unei notificări trimise Congresului.
Sancţiunile au fost impuse în timpul unei săptămâni de activitate militară aglomerată în jurul insulei guvernate democratic, în care o formaţie navală chineză condusă de portavionul Shandong a trecut la 60 de mile marine (111 km) de sud-estul Taiwanului.
Taiwanul a raportat, de asemenea, că zeci de luptători, bombardiere şi alte avioane chineze au zburat în zona sa de apărare aeriană în această săptămână.
Beijingul consideră insula Taiwan, auto-guvernată, ca o provincie separatistă care trebuie să accepte suveranitatea chineză şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a atinge acest obiectiv.
Legea cuprinzătoare a Chinei pentru a contracara sancţiunile străine a intrat în vigoare în 2021, într-o aparentă mişcare de a legaliza represaliile ”tit-for-tat” (dinte pentru dinte) împotriva acţiunilor punitive întreprinse de ţări străine.
Legea are o acoperire extrateritorială şi face parte dintr-o serie de legi pe care Beijingul le-a introdus în ultimii ani, despre care analiştii spun că ar putea permite Chinei să controleze comportamentul ţărilor faţă de aceasta dincolo de ţărmurile sale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.