China şi SUA lucrează pentru a crea un mediu mai stabil şi mai previzibil pentru afaceri, a declarat vineri ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la vizita secretarului american pentru Comerţ Gina Raimondo în China, de vara trecută, cele două ţări au convenit să organizeze întâlniri regulate la nivel ministerial şi mai jos.

Wang şi Raimondo au avut un apel telefonic la începutul acestei luni.

Comunicarea ”se străduieşte să creeze un mediu bun pentru cooperarea economică şi comercială a celor două ţări, în special în stabilizarea aşteptărilor de afaceri”, a spus Wang la o conferinţă de presă.

El nu a menţionat restricţiile tehnologice ale SUA, dar a spus că sancţiunile aduc incertitudine în afaceri şi ”măresc foarte mult” costurile de conformitate.

În ultimii doi ani, administraţia Biden a introdus restricţii de export care limitează capacitatea companiilor chineze de a cumpăra tehnologii avansate, cum ar fi semiconductori de ultimă generaţie, de la întreprinderile din SUA.

Washingtonul a spus că este o modalitate de a împiedica armata Chinei să acceseze tehnologii de ultimă oră, menţinând în acelaşi timp zonele de cooperare.

”Noi credem întotdeauna că interesele comune ale Chinei şi ale SUA în economie şi comerţ sunt mult mai mari decât diferenţele dintre ele”, a spus Wang.

Întreprinderile din SUA şi alte companii străine din China s-au plâns de mult timp de dificultăţile de a face afaceri în ţara asiatică, cum ar fi tratamentul inegal al companiilor străine în comparaţie cu jucătorii locali.

Mai recent, companiile internaţionale au spus că regulile vagi ale Beijingului privind transferul de date în afara ţării îngreunează operaţiunile.

În toamnă, Administraţia Cyberspace din China (CAC) a emis un nou proiect de reguli care spunea că nu este necesară nicio supraveghere guvernamentală pentru exporturile de date, dacă autorităţile de reglementare nu au stipulat că acestea se califică drept ”importante”.

Măsura a fost văzută pe scară largă ca o îmbunătăţire pentru afacerile străine, dar încă nu a urmat nicio politică oficială.

Când i s-a cerut vineri o actualizare a regulilor referitoare la date, Wang a spus doar că ”ministerul îşi intensifică eforturile pentru a le publica”.

El a spus că China a acţionat în baza unui plan în 24 de puncte lansat vara trecută pentru sprijinirea afacerilor străine din ţară – cu implementare sau progres în ”mai mult de 60%” din măsuri.

Wang a mai spus că ministerul a creat canale regulate pentru companiile străine pentru feedback.

Când Raimondo a vizitat China anul trecut, a cerut mai multe măsuri pentru a îmbunătăţi predictibilitatea pentru afacerile americane din China.

Referindu-se la planul în 24 de puncte, ea a spus: ”Oricare dintre acestea ar putea fi abordat ca o modalitate de a arăta acţiune”.

Provocări internaţionale în creştere

Creşterea economică a Chinei a încetinit de la ritmul cu două cifre din deceniile anterioare la o creştere de 5,2% în 2023.

Se preconizează că creşterea economică va încetini şi mai mult în acest an.

Wang a declarat vineri reporterilor că în acest an situaţia comerţului internaţional va fi ”şi mai complexă şi mai gravă”, evidenţiind factori precum tensiunile geopolitice crescute.

Investiţiile străine directe în China au scăzut cu 8%, până la 1.1300 miliarde de yuani (160 de miliarde de dolari) în 2023, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor Ministerului Comerţului.

Wang nu a specificat cât de mult au investit SUA în China, în timp ce Franţa şi Regatul Unit au înregistrat anul trecut cele mai mari creşteri ale unor astfel de investiţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.