China va studia cu atenţie aspectele legate de accesul pe piaţă şi fluxurile transfrontaliere de date şi va emite în curând noi reglementări în aceste domenii, a declarat duminică premierul Li Qiang, unei audienţe formate din directori generali mondiali şi factori de decizie chinezi, transmite Reuters.
”Primim cu drag companiile din toate ţările să investească în China şi să-şi dezvolte poziţionarea în China”, a spus Li.
China face, de asemenea, eforturi pentru dezvoltarea industriilor emergente, cum ar fi producţia biologică, şi va intensifica dezvoltarea inteligenţei artificiale şi a economiei datelor, a declarat Li pentru Forumul pentru Dezvoltare al Chinei de la Beijing.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Beijingul a relaxat marţi unele reguli privind investiţiile străine, după ce intrările de investiţii s-au redus cu aproape 20% în perioada ianuarie-februarie.
Autoritatea de reglementare a spaţiului cibernetic din China a relaxat vineri unele reguli de securitate privind exporturile de date, care au îngrijorat firmele străine din China.
Rata inflaţiei din China şi povara datoriei guvernului central sunt relativ scăzute, lăsând loc pentru noi paşi de politică macro, a declarat Li la forumul de două zile.
El a subliniat măsurile pe care China le-a lansat anul trecut pentru a dezamorsa riscurile legate de proprietate şi datorii, despre care el a spus că au fost eficiente.
Li s-a referit la obligaţiunile speciale de trezorerie cu termene ultra-lungi, în valoare de 1.000 de miliarde de yuani (140 de miliarde de dolari), anunţate anterior, despre care el a spus că vor stimula investiţiile şi vor stabiliza creşterea economică.
Economia Chinei, de 18.000 de miliarde de dolari, a doua ca mărime din lume, se confruntă cu factori adverşi, inclusiv o criză imobiliară, probleme legate de datoria guvernamentală locală, supracapacitatea industrială, riscuri deflaţioniste şi scăderea investiţiilor străine.
Organizat anual de Beijing din anul 2000, forumul la nivel înalt este o oportunitate pentru directorii generali globali şi factorii de decizie chinezi de a discuta despre investiţiile străine.
Printre participanţii obişnuiţi se numără CEO-ul Apple, Tim Cook, şi fondatorul Bridgewater Associates, Ray Dalio.
Li nu intenţionează să organizeze o întâlnire cu directorii executivi străini aflaţi în vizită la forumul din acest an, a informat Reuters săptămâna trecută.
Dar Wall Street Journal a relatat joi că preşedintele Xi Jinping plănuieşte să se întâlnească miercuri cu un grup de lideri de afaceri din SUA, după conferinţă, în semn că Beijingul încă vrea să atragă firmele americane, pe fondul creşterii ieşirilor de capital străin.
Firmele din străinătate sunt reticente în privinţa Chinei, după ce aceasta a abandonat restricţiile ultra-stricte privind COVID, la sfârşitul anului 2022, din cauza preocupărilor legate de mediul de afaceri, redresarea economică şi politică.
Un nou plan de acţiune pentru stoparea încetinirii investiţiilor străine urmăreşte să creeze condiţii de concurenţă echitabile pentru firmele străine, să ridice restricţiile accesului străinilor în industria prelucrătoare în expansiune a ţării şi să promoveze extinderea unor domenii precum telecomunicaţiile şi asistenţa medicală.
Deşi economia a început anul pe o bază solidă, analiştii au descris ţinta anuală de creştere a lui Li, de aproximativ 5%, drept ”ambiţioasă”, având în vedere criza imobiliară şi consumul precaut al gospodăriilor, din cauza creşterii lente a veniturilor şi a incertitudinii de pe piaţa muncii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.