Beijingul se opune vânzării forţate a operaţiunilor TikTok din Statele Unite de către proprietarul chinez ByteDance şi ar prefera ca aplicaţia de video sharing să fie închisă în SUA, au declarat vineri trei surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul ByteDance a discutat despre vânzarea diviziei americane a TikTok cu posibili cumpărători, între care Microsoft şi Oracle, de când preşedintele Donald Trump a ameninţat luna trecută că va interzice serviciul dacă nu va fi vândut.

Trump a dat termen ByteDance până la jumătatea lunii septembrie pentru finalizarea acordului de vânzare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cu toate acestea, oficialii chinezi consideră că o vânzare forţată ar face ca atât ByteDance, cât şi China să pară slabe în faţa presiunilor Washingtonului, au spus sursele, vorbind cu condiţia anonimatului, având în vedere sensibilitatea situaţiei.

ByteDance a afirmat într-un comunicat transmis Reuters că guvernul chinez nu i-a sugerat niciodată că ar trebui să închidă TikTok în Statele Unite sau pe orice alte pieţe.

Două dintre surse au declarat că China este dispusă să se folosească de modificările aduse pe 28 august unei liste de exporturi de tehnologie, pentru a întârzia orice acord încheiat de ByteDance, dacă va fi nevoie.

Biroul de informaţii al Consiliului de Stat din China şi ministerele de Externe şi de Comerţ nu au răspuns imediat solicitărillor de comentarii trimise după programul de lucru.

Întrebat vineri despre Trump şi TikTok, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat, într-un briefing de presă regulat, că Statele Unite abuzează de conceptul de securitate naţională şi le-a cerut să înceteze oprimarea companiilor străine.

Reuters a relatat că potenţialii cumpărători ai TikTok discutau patru modalităţi de structurare a achiziţiei de la ByteDance.

În cadrul acestora, ByteDance ar putea continua să continue vânzarea activelor americane ale TikTok fără aprobarea Ministerului Comerţului din China, dar fără algoritmii cheie.

ByteDance şi fondatorul său Zhang Yiming sunt prinşi într-o ciocnire între cele două mari puteri ale lumii.

Luna trecută, Trump a emis două decrete care impun ByteDance să vândă activele americane ale TikTok sau închiderea în lor în SUA, unde aplicaţia este extrem de populară printre adolescenţi.

Oficialii americani au criticat securitatea şi confidenţialitatea aplicaţiei, sugerând că datele utilizatorilor ar putea transmise Beijingului. TikTok a declarat că nu va respecta nicio cerere de partajare a datelor utilizatorilor cu autorităţile chineze.

Beijingul a declarat că se opune ferm decretelor lui Trump şi, pe 28 august, a decis să se implice în acest proces, revizuind o listă de tehnologii care vor avea nevoie de aprobarea guvernului chinez înainte de a fi exportate. Experţii au spus că algoritmul de recomandare al TikTok va intra în această listă.

Autorităţile de reglementare chineze au declarat săptămâna trecută că normele nu vizează anumite companii, dar şi-au reafirmat dreptul de a le pune în aplicare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.