Brandul Ivanka Trump continuă să înregistreze mărci în China şi Filipine, provocând noi întrebări legate de confictele de interese de la Casa Albă, potrivit informaţiilor obţinute de Associated Press, citate de Business Insider.
La sfârşitul săptămânii trecute, China a acordat companiei fiicei preşedintelui american Donald Trump aprobarea finală pentru înregistrarea celei de-a 13-a mărci din ultimele trei luni, potrivit datelor biroului pentru mărci înregistrate.
În aceeaşi perioadă, guvernul chinez a acordat companiei Ivanka Trump aprobarea provizorie pentru alte opt mărci, care va deveni finală dacă nu vor apărea obiecţii într-o perioadă de trei luni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cumulate, mărcile respective vor permite ca brandul Ivanka Trump să comercializeze în China produse de la pături pentru copii, parfumuri, farduri, boluri, oglinzi, mobilă, cărţi, cafea, ciocolată, miere şi până la coşciuge.
Ivanka Trump s-a retras din conducerea brandului său şi a plasat activele într-un trust condus de familie, dar continuă să profite de pe urma afacerii.
”Refuzul Ivankăi Trump de a se separa de afacere este îngrijorător mai ales pentru că brandul Ivanka Trump continuă să îşi extindă afacerile în străinătate. Ridică semne serioase de întrebare legate de corupţie, existând posibilitatea ca ea să beneficeze finnciar de poziţia ei şi de preşedinţia tatălui ei, sau că ar putea fi influenţată în activitatea ei de modul în care ţările îi tratează afacerile”, a declarat Noah Bookbinder, director general al organizaţiei Cetăţeni pentru Responsabilitate şi Etică din Washington.
Pe măsură ce Ivanka Trump şi tatăl ei şi-au construit brandurile globale, mare parte prin acorduri de licenţiere, aceştia au obţinut mărci înregistrate în zeci de ţări. Mărcile înregistrate respective au atras atenţia juriştilor specializaţi în probleme de etică, pentru că sunt acordate de guverne străine şi pot conferi o valoare enormă. Îngrijorările legate de influenţa politică au fost mari în special în China, unde justiţia şi administraţia de stat reflectă voinţa Partidului Comunist.
Oficialii chinezi au subliniat că toate solicitările pentru înregistrarea de mărci sunt tratate conform legii.
Datele biroului pentru mărci înregistrate din China arată că compania Ivankăi Trump a solicitat ultima oară înregistrarea a 17 mărci, pe 28 martie 2017, cu o zi înainte să ocupe o funcţie oficială la Casa Albă. În total, cel puţin 25 de mărci înregistrate Ivanka Trump aşteaptă să fie analizate, 36 sunt active, iar opt au fost aprobate provizioriu.
Baza de date a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale mai arată că compania Ivanka Trump Marks a obţinut trei mărci înregistrate în Filipine după ce Donald Trump a devenit preşedinte. În cazul a două dintre mărci, pentru lenjerie şi haine pentru copii, cererile au fost depuse pe 8 februarie 2017 şi au fost obţinute în iunie şi noiembrie. Pentru a treia marcă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cererea a fost depusă pe 1 martie 2017 şi înregistrată în iulie.
Companiile înregistrează mărci din diverse motive. Poate fi un semn al ambiţiei corporative, dar în multe ţări, cum este China, companiile înregistrează mărci pentru a se proteja şi a preveni ca producătorii de falsuri să obţină drepturi legale asupra unui nume de brand.
Ivanka Trump nu deţine o prezenţă importantă în China, dar datele vamale arată că cea mai mare parte a importurilor companiei sale în SUA provin din China.
Reţelele secrete de aprovizionare din China ale brandului au fost subiectul unor controverse. În urmă cu un an, trei bărbaţi care lucrau pentru China Labor Watch, un grup non-profit din New York, au fost arestaţi pentru că investigau abuzuri de muncă de la furnizorii companiei Ivanka Trump din China. După o detenţie de 30 de zile, cei trei au fost eliberaţi pe cauţiune.
Li Qiang, fondatorul grupului, a declarat luni că speră să îi fie ridicată cauţiunea şi să nu se ajungă la proces.
Poliţia din Ganzhou, din sud-estul Chinei, unde au fost reţinuţi bărbaţii, nu a putut fi contactată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.