Chevron a înregistrat în trimestrul al treilea un profit care a ratat cu mult estimarile Wall Street, încadrându-se în tendinţa negativă a profiturilor companiilor din sectorul hidrocarburilor, comparativ cu anul trecut, ca urmarea a preţurilor mai mici ale ţiţeiului şi ale costurilor mai mari, care au redus profiturile din rafinare şi produse chimice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acţiunile Chevron au scăzut vineri cu 5,4% în urma publicăerii rezultatelor financiare.

”A fost un trimestru zgomotos, cu costuri fără numerar provocatee în primul rând de ceva ce am numit efecte temporale”, a declarat directorul financiar Pierre Breber într-un interviu, citând mărfurile de petrol şi gaze aflate în drum spre clienţi care vor fi recunoscute în viitor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Compania a câştigat 6,5 miliarde de dolari în trimestrul trei, în scădere faţă de 11,2 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul ajustat a fost de 3,05 dolari pe acţiune, cu 19% sub estimările analiştilor, potrivit datelor LSEG.

Chevron a avertizat în trimestrul al doilea că întreţinerea activităţilor sale de producţie şi rafinare de petrol şi gaze va afecta rezultatele.

De asemenea, compania a suferit un eşec în proiectul său de peste 45 de miliarde de dolari din Kazahstan, ceea ce a dus la o întârziere de şase luni şi ar trebui să atingă acum 1 milion de barili echivalent petrol pe zi (boed) în 2025.

Eşecuri în punerea în funcţiune şi adaptarea unei infrastructuri care datează din epoca sovietică vor adăuga aproximativ 4% la costuri şi o întârziere de şase luni în extinderea producţiei la operaţiunea sa Tengizchevroil (TCO), pe care Breber a numit-o ”o ştire clar dezamăgitoare”.

ACHIZIŢII, CHELTUIELI

Chevron a fost de acord să cumpere rivalul american Hess Corp pentru 53 de miliarde de dolari, într-o tranzacţie în acţiuni care îşi extinde producţia şi rezervele de petrol de şist şi de adâncime.

De asemenea, a achiziţionat în ultimele luni producătorul american de petrol şi gaze de şist PDC Energy şi un pachet majoritar de acţiuni la ACES Delta, o firmă americană de stocare a hidrogenului.

Cheltuielile de capital în timpul trimestrului au crescut cu peste 50%, până la 4,7 miliarde de dolari, parţial din cauza achiziţiilor.

Profitul din pomparea petrolului şi gazului a scăzut cu aproximativ 38%, până la 5,76 miliarde de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fluxul de numerar din operaţiuni a scăzut la 9,7 miliarde de dolari, de la 15,3 miliarde de dolari cu un an în urmă.

În general, producţia globală a crescut cu 4%, până la 3,15 milioane de barili de petrol şi gaze pe zi, în cadrul acordului PDC Energy, care a crescut producţia de gaze naturale mai puţin rentabile cu 25%.

Profiturile din rafinare au scăzut cu 33% faţă de un an în urmă, până la 1,68 miliarde de dolari, din cauza unor rezultate mult mai scăzute în afara Statelor Unite, unde marjele şi inputurile au scăzut.

Producţia la TCO va scădea cu aproximativ 50.000 de barili pe zi anul viitor, din cauza întreţinerii şi conversiilor echipamentelor, au spus oficialii. Veniturile Chevron din proiect în următorii doi ani au fost revizuite în scădere cu aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Rezultatele din trimestrul al patrulea ar putea avea de suferit dacă o oprire a producţiei la zăcământul său de gaze Tamar, în largul coastei Israelului, va continua pe tot parcursul trimestrului.

Operaţiunile de acolo au fost oprite în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra ţării. Câmpul mai mare de gaze Leviathan al Chevron continuă să fie operaţional, Breber refuzând să speculeze despre posibile întreruperi din cauza conflictului Hamas-Israel. ”Este o situaţie gravă”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.