Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor publică limitele ariilor naturale protejate din România, în format INSPIRE, şi a anunţat miercuri că cea mai mare tăiere ilegală de pădure, din ultimii cinci ani, a fost descoperită la Sighetu Marmaţiei, în Maramureş.
La Sighetu Marmaţiei, pe raza Ocolului Silvic Sighet, s-a produs cea mai mare tăiere ilegală din ultimii cinci ani, fiind vorba despre o suprafaţă de 340 de hectare şi de un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei.
„Vă anunţ cu bucurie că astăzi, după cinci ani de amânări şi tergiversări, am publicat, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, limitele ariilor naturale protejate din România, în conformitate cu specificaţiile tehnice ale Directivei INSPIRE”, a declarat miercuri ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prin publicarea şi aprobarea noilor limite, suprafaţa desfăşurată a ariilor naturale protejate din România va creşte cu 65.000 de hectare, însemnând, în procente, o creştere de la 23% la 26% a zonelor de protecţie din suprafaţa totală a României.
În plus, cresc suprafeţele rezervaţiilor şi monumentelor naturale ale României cu 37.000 ha.
„Şi asta este o veste foarte bună, mai ales că aceste suprafeţe sunt cu gradul cel mai restrictiv de intervenţie: aici nu sunt permise nici măcar lucrările silvice de conservare. Practic, cu noile limite, suprafaţa rezervaţiilor şi monumentelor naturale din România creşte de la 1,22% la 1,37%”, a adăugat Costel Alexe.
Totodată, noile limite duc la creşterea cu 26.287 de ha a suprafeţelor desfăşurate ale parcurilor naturale din România şi cu 1.713 ha a suprafeţelor parcurilor naţionale.
De asemenea, oficialul i-a invitat pe toţi cei interesaţi să participe la procesul de consultare publică.
„Vă invit să urmăriţi calendarul consultărilor în perioada următoare şi îi aştept alături de noi pe reprezentanţii mediului academic, ai societăţii civile, ai instituţiilor publice sau mediului privat. Fiecare opinie va fi ascultată, analizată şi preluată, după caz”, a adăugat ministrul.
În ceea ce priveşte tăierile ilegale de păduri din Maramureş, ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a efectuat duminică, 1 martie, o vizită de lucru în zonă, pentru a vedea, la faţa locului, efectele dezastruoase ale acestor acţiuni, care s-au desfăşurat după o schemă infracţională foarte bine pusă la punct. Maramureş este în topul judeţelor cu cele mai multe tăieri ilegale din pădure.
Aşa cum a constatat Garda Forestieră Cluj, la Sighetu Marmaţiei, pe raza Ocolului Silvic Sighet, s-a produs cea mai mare tăiere ilegală din ultimii cinci ani. Este vorba despre o suprafaţă de 340 de hectare şi de un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei.
„Vorbim despre o cantitate uriaşă de peste 100.000 de metri cubi de lemn şi un prejudiciu financiar adus statului român de peste 12 milioane de lei. Iar prejudiciul de mediu adus naturii, speciilor şi ecosistemelor de acolo, este inestimabil”, a spus ministrul Costel Alexe.
Pentru aceste fapte s-a folosit o schemă infracţională foarte bine pusă la punct. Legislaţia românească obligă proprietarii de pădure ca, o dată la zece ani, să întocmească un amenajament silvic, iar în acesta sunt inventariate suprafeţele şi este stabilit foarte clar cât se poate tăia, când se poate tăia şi ce metode de exploatare pot fi aplicate.
În cazul de la Sighetu Marmaţiei, se pare că în anul 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru această suprafaţă, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului şi încadrate la categoria „terenuri aflate în litigii”.
”Nu există niciun document care să ateste aceste litigii! În continuare, atâta vreme cât aceste terenuri nu mai erau în gestiunea sa conform amenajamentului, Ocolul Silvic Sighet nu a mai asigurat serviciile silvice, nici măcar cele de pază. Ceea ce a lăsat totul la îndemâna hoţilor. Timp de 10 ani, s-a tăiat tot ce se putea tăia, fără ca să se sesizeze cineva. Schema infracţională a mers mai departe: în amenajamentul din 2015, suprafeţele de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a informat Ministerul Mediului.
Statul avea din nou pădurile în gestiune, însă nu mai rămăsese niciun arbore în picioare.
„Referitor la această acţiune de recuperare a suprafeţelor de fond forestier în proprietatea publică a statului român, Garda Forestiera Cluj apreciază că aceasta s-a datorat faptului ca în perioada 2012-2014, la nivelul Ocolului Silvic Sighet, au fost efectuate mai multe controale, atât de Direcţia Silvică cât şi de către fostul ITRSV Cluj-Napoca, iar cu ocazia acestora s-au constatat mai multe ilegalităţi(...)”, spune Alexe.
Cu toate că hoţii au ras pădurea, natura a regenerat-o.
„(...)cu ocazia deplasărilor în teren a angajaţilor G.F. Cluj, în toate parcelele şi subparcelele analizate şi parcurse în teren s-a constatat existenţa regenerării naturale, aceasta având vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, aspect care vine să confirme că tăierile ilegale au fost efectuate în urma cu cel puţin 5 ani de zile în urmă”, se arată în raportul Gărzii Forestiere Cluj.
Faţă de această situaţie, ministrul Costel Alexe a declarat că vrea să îi vădă cu cătuşe la mâini pe toţi hoţii de lemne din România.
„O spun foarte clar: vreau să îi văd cu cătuşe la mâini pe toţi hoţii de lemne din România! Fie că vorbim de cei de la Sighetu Marmaţiei, făptaşii din speţa despre care v-am vorbit şi toţi complicii lor de prin instituţii, fie de ceilalţi care au adus Maramureşul în topul tăierilor ilegale, sau de toţi hoţii din restul ţării. Această metodă foarte laborioasă a fost îndelung plănuită şi suntem convinşi că ea nu putea fi pusă în practică fără complicitatea unor angajaţi din instituţiile statului. Şi mai cred ceva: cred că este o metodă pe care, dacă ne uităm cu atenţie, o vom mai întâlni şi prin alte părţi”, a precizat ministrul.
Controlul din Maramureş, de la Ocolul Silvic Sighet, a fost finalizat şi, fiind vorba de fapte penale, întregul dosar a fost transmis către unitatea de parchet competentă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.