Mişcarea UniCredit de a cumpăra o participaţie la banca germană Commerzbank ridică semne de întrebare dacă o fuziune transfrontalieră mult aşteptată ar putea stimula mai multe achiziţii şi zgudui sectorul bancar european, potrivit CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, banca italiană UniCredit a anunţat că a preluat un pachet de 9% din acţiunile Commerzbank, confirmând că jumătate din această participaţie a fost achiziţionată de la guvern.

Berlinul este un acţionar major al Commerzbank de când a injectat 18,2 miliarde de euro pentru a o salva în timpul crizei financiare din 2008.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

UniCredit şi-a exprimat, de asemenea, interesul pentru o fuziune a celor două instituţii financiare, CEO-ul băncii italiene, Andrea Orcel, spunând pentru Bloomberg TV că ”toate opţiunile sunt pe masă”, invocând posibilitatea ca fie să nu ia măsuri suplimentare, fie să cumpere acţiuni pe piaţa liberă.

Commerzbank a dat un răspuns mai moderat la propunerile de fuziune.

Orcel a declarat că banca italiană a reuşit să cumpere 4,5% din participaţia statului la Commerzbank, deoarece guvernul are încredere în UniCredit, a informat joi Reuters, citând presa locală.

Întrebat dacă UniCredit va lansa o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra acţiuni de la alţi investitori la Commerzbank, CEO-ul a spus ziarului italian: ”Nu, ar fi o mişcare agresivă”.

Dar analiştii au salutat decizia UniCredit, în special pentru că o legătură între cele două bănci ar putea stimula o activitate similară în sectorul bancar din Europa – care este adesea văzut ca fiind mai fragmentat decât în ​​SUA, cu obstacole de reglementare şi problemele moştenite care împiedică mega-acordurile.

Potrivită pentru UniCredit?

Până acum, piaţa a răspuns pozitiv mişcării UniCredit. Acţiunile Commerzbank au crescut cu 20% în ziua în care a fost anunţată participaţia UniCredit. Acţiunile băncii germane au crescut cu aproximativ 48% în acest an şi au adăugat încă 3% miercuri.

Investitorii apreciază suprapunerea geografică dintre cele două bănci, consistenţa financiară şi presupunerea că tranzacţia este de natură ”colaborativă”, au declarat analiştii UBS, conduşi de Ignacio Cerezo, într-o notă de cercetare săptămâna trecută.

Potrivit UBS, mingea se află acum în terenul Commerzbank.

Analiştii Berenberg au declarat într-o notă de săptămâna trecută că un potenţial acord de fuziune ”ar trebui, în teorie, să aibă un efect limitat asupra planurilor de distribuţie a capitalului UniCredit”. Ei au spus că, deşi există ”merit strategic” al unei tranzacţii, beneficiile financiare imediate ar putea fi modeste pentru UniCredit, riscurile potenţiale ale tranzacţiei transfrontaliere diminuând o parte din beneficiu.

David Benamou, director de investiţii la Axiom Alternative Investments, a salutat decizia lui Orcel de a lua un pachet de acţiuni la Commerzbank, ca fiind ”o mişcare fantastică” care are sens datorită creşterii cotei pe piaţa germană pe care o va acorda UniCredit.

Deoarece Commerzbank ”a ratat estimările privind costurile în T2, în prezent este la o evaluare foarte scăzută, aşa că momentul în care [Orcel] a intervenit este probabil unul dintre cele mai bune momente pe care le-ar putea avea”, a declarat Benamou pentru CNBC, săptămâna trecută.

Când a fost întrebat cât de iminentă este o preluare pe termen scurt, Benamou a sugerat că este posibil, spunând: ”probabil vor ajunge la asta”.

Potrivit lui Arnaud Journois, vicepreşedinte senior pentru European Financial Institution Ratings la Morningstar DBRS, UniCredit este deja pe cale să devină o bancă lider în Europa.

El a declarat miercuri că a existat ”o dublă logică” în spatele mişcării UniCredit, deoarece îi permite să acceseze atât pieţele germane, cât şi poloneze, unde operează în prezent Commerzbank.

”UniCredit a fost foarte activă în ultimii doi ani, făcând câteva achiziţii direcţionate... Deci acesta este următorul pas logic”, a spus Journois.

UniCredit continuă să surprindă pieţele cu câteva depăşiri ale estimărilor de profit trimestrial. A câştigat 8,6 miliarde de euro anul trecut (în creştere cu 54% faţă de anul precedent), mulţumind şi investitorii prin răscumpărări de acţiuni şi dividende.

Ce înseamnă pentru sector?

Analiştii speră că o mişcare a UniCredit va încuraja mai multă consolidare transfrontalieră.

Oficialii europeni au făcut din ce în ce mai multe comentarii cu privire la necesitatea unor bănci mai mari.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat în mai, într-un interviu acordat Bloomberg, că sectorul bancar din Europa are nevoie de o consolidare mai mare.

”Ţările europene ar putea fi parteneri, dar încă concurează uneori. Aşadar, ştiu că din punctul de vedere al UE - din punctul de vedere al factorilor de decizie - există apetit pentru o consolidare mai mare. Cu toate acestea, credem că există câteva obstacole care fac acest lucru dificil, mai ales din punct de vedere normativ”, a declarat Journois pentru CNBC.

 O fuziune transfrontalieră între UniCredit şi Commerzbank ar fi preferată, decât o fuziune internă între Deutsche Bank şi Commerzbank, potrivit lui Reint Gropp, preşedintele Hall Institute for Economic Research.

”Structura bancară germană este aşteptată de mult să treacă printr-un proces de consolidare. În esenţă, Germania are încă aproape jumătate din toate băncile din zona euro, adică mult mai mult decât ponderea sa în PIB. Aşa că orice proces de consolidare ar fi binevenit acum”, a declarat Gropp pentru CNBC, miercuri.

El a remarcat că Commerzbank întotdeauna a fost ”un mare candidat pentru o preluare” în sectorul bancar german, deoarece majoritatea celorlalte bănci din ţară sunt bănci de economii care nu pot fi preluate de instituţii private sau bănci cooperative care sunt, de asemenea, ţinte dificile de preluare.

Va interveni Deutsche Bank?

Deutsche Bank, care a fost văzută în continuare drept principalul candidat la preluarea Commerzbank după un colaps brusc al discuţiilor iniţiale în 2019, se spune că îşi construieşte propria strategie de apărare în urma participaţiei preluate de UniCredit la Commerzbank. F

ilippo Alloatti, şeful departamentului financiar la Federated Hermes, a declarat că este puţin probabil ca Deutsche Bank să prezinte o ofertă rivală puternică pentru Commerzbank.

Cu un raport CET1 de 13,5%, în comparaţie cu ţinta de 13%, Deutsche Bank este mai degrabă ”limitată”.

Ratele CET sunt utilizate pentru a evalua puterea financiară a unei bănci.

Banca germană are, de asemenea, mai puţin exces de capital decât UniCredit şi, prin urmare, ”nu îşi poate permite cu adevărat” o preluare, a spus Alloatti.

Cu toate acestea, Deutsche Bank ar putea avea ”o faţă curajoasă”, a sugerat Alloatti şi să ia în considerare o altă ţintă, cum ar fi ABN Amro.

Banca olandeză, care a fost şi ea salvată în timpul crizei financiare din 2008 de către stat, a făcut obiectul unor speculaţii privind achiziţiile.

”Aşteptăm acest lucru”, a spus Alloatti, vorbind despre potenţialul de consolidare în continuare a sectorului.

”Dacă [UniCredit] are succes, atunci, desigur, alte echipe de management vor studia acest caz”, a spus el, menţionând că există şi în Italia spaţiu pentru consolidarea internă.

Gropp a recunoscut că CEO-ul UniCredit a făcut ”o mişcare foarte îndrăzneaţă”, care a surprins atât guvernul german, cât şi Commerzbank.

”Dar poate avem nevoie de o mişcare îndrăzneaţă pentru a efectua orice schimbări în sistemul bancar european, care este de mult aşteptată”, a spus el.

Ce urmează?

În comentariile publicate de Reuters, directorul general al Commerzbank, Manfred Knof, a declarat luni reporterilor că va analiza orice propuneri de la UniCredit în conformitate cu obligaţiile băncii faţă de părţile interesate.

Knof a informat consiliul de supraveghere al băncii, săptămâna trecută, că nu va solicita o prelungire a contractului său, care durează până la sfârşitul anului 2025.

Ziarul german Handelsblatt a raportat că consiliul ar putea lua în considerare o schimbare mai devreme a conducerii.

Consiliul de supraveghere al Commerzbank se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre participaţia cumpărată de UniCredit, au declarat pentru CNBC persoane familiare cu problema, care au preferat să rămână anonime. Nu există planuri de înlocuire a lui Knof imediat după acea întâlnire, au adăugat sursele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.