Volumul investiţiilor imobiliare din România în primele nouă luni a depăşit 585 milioane de euro, arată cel mai recent raport de research al CBRE, lider global şi naţional al pieţei de consultanţă imobiliară. Piaţa de birouri a atras peste jumătate din investiţii, Bucureşti şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe, cu aproape 90% din volumul tranzacţionat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La nivelul Europei Centrale şi de Est, piaţa de investiţii imobiliare a atins valoarea de 8,6 miliarde de euro în primele trei trimestre, conform datelor CBRE Research. Polonia s-a menţinut lider pe piaţa de investiţii la nivel regional, cu o pondere de circa 50% din total, în timp ce România are o pondere stabilă de 7%, cu potenţial de creştere în următoarele luni.

”Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă ţară din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiţiei) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenţia unor noi investitori, care doresc să intre pe piaţa locală, precum şi nume noi pe piaţa de închirieri de spaţii de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potenţialul pieţei imobiliare în 2020”, a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiţii de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în Bucureşti, 29% în Cluj-Napoca şi 11% în alte oraşe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiţii este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacţiile aflate în desfăşurare în prezent vor fi semnate.

Piaţa de birouri au rămas în centrul atenţiei

În ceea ce priveşte produsele tranzacţionate, piaţa de birouri au rămas în centrul atenţiei, atrăgând 50% din investiţii, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% şi de industrial, cu 9% din volumul tranzacţionat.

”Clădirile de birouri vor continua să atragă investiţii majore în următoarele 12-18 luni, având în vedere că există pe piaţa din România mai multe produse finalizate sau aflate în dezvoltare, în portofoliul unor dezvoltatori a căror strategie este dezvoltarea şi închirierea, urmate de un exit. În acelaşi timp, remarcăm un interes în creştere pentru sectorul industrial, unde, spre exemplu, produsele de tip sale & lease back pot contribui la tranzacţiille din acest sector”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii locali au rămas cei mai activi în primele nouă luni, cu 33% din totalul investiţiilor, urmaţi de fondurile sud-africane, cu 30% şi de investitorii americani, cu 12%.

Klomp cosideră că intrarea pe piaţa din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek şi Morgan Stanley, a transmis un mesaj pozitiv în rândul investitorilor interesaţi de România.

”Ne aşteptăm ca în 2020 să vedem şi alte companii care vor face primul pas în România şi ne bucurăm să avem deja discuţii în acest sens”, a adăugat Gijs Klomp.

CBRE România şi-a extins în această toamnă echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experienţă de peste 17 ani în domeniul imobiliar şi a fost implicat în tranzacţii de achiziţii cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală şi de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.