O a doua întâlnire de vineri între Casa Albă şi negociatorii republicani din Congres privind creşterea plafonului datoriei guvernului federal de 31.400 de miliarde de dolari a fost oprită fără să fi avut loc progrese, potrivit declaraţiilor ambelor părţi, şi nici nu a fost stabilită o întâlnire suplimentară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest lucru a venit la sfârşitul unei zile de discuţii dificile, care au fost întrerupte timp de câteva ore, cu mai puţin de două săptămâni înainte de data de 1 iunie, când Departamentul Trezoreriei a avertizat că guvernul federal ar putea ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti toate datoriile.

Acest eşec ar declanşa un default care ar afecta reputaţia Statelor Unite.

În timp ce Casa Albă a recunoscut că au rămas ”diferenţe serioase” cu republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, preşedintele Joe Biden a spus că încă crede că poate fi evitată incapacitatea de plată.

”Încă cred că vom putea evita un default şi vom face ceva decent”, a declarat Biden reporterilor la Hiroshima, Japonia, unde participă la o întâlnire a liderilor Grupului celor Şapte cele mai bogate naţiuni ale lumii.

Republicanii au spus că nu vor aproba o creştere a limitei de împrumut a guvernului federal fără un acord cu privire la reduceri drastice ale cheltuielilor.

”Continuă să existe diferenţe reale... între părţi cu privire la aceste probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, mai devreme, tot la Hiroshima.

Republicanul cu cel mai înalt rang participant la discuţii a declarat că nu s-a făcut niciun progres vineri.

”Am avut o discuţie foarte, foarte sinceră, vorbind despre locul în care ne aflăm, despre unde trebuie să fie lucrurile”, a declarat reprezentantul republican Garret Graves reporterilor, după o a doua scurtă întâlnire la Capitoliu cu oficialii Casei Albe.

”Nu a fost o negociere în seara asta”, a spus Graves, adăugând că momentul următoarei întâlniri nu a fost stabilit.

El a reiterat remarcile Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, conform cărora trebuie făcute progrese în schimbarea ”traiectoriei” cheltuielilor, în condiţiile în care deficitul guvernamental al SUA şi datoria sunt în creştere rapidă.

”!Trebuie să cheltuim mai puţin decât anul precedent”, a spus McCarthy.

Discuţiile au planat asupra întâlnirii lui Biden cu puterile mondiale din Japonia.

Un al doilea negociator republican, reprezentantul Patrick McHenry, a spus că nu este încrezător că cele două părţi ar putea îndeplini obiectivul lui McCarthy de a ajunge la un acord în acest weekend, care să fie apoi prezentat Congresului pentru aprobare în zilele următoare.

Consilierul principal al Casei Albe, Steve Ricchetti, a părăsit sala de şedinţe spunând reporterilor că ”nu evaluează” discuţiile.

O întâlnire de vineri s-a încheiat brusc, când McCarthy le-a spus reporterilor că nu a existat nicio ”mişcare” a Casei Albe către revendicările republicane.

Acţiunile americane au încheiat săptămâna într-o notă slabă, după vestea despre blocarea negocierilor.

Republicanii fac eforturi pentru reduceri drastice ale cheltuielilor în schimbul creşterii limitei de împrumut autoimpusă de guvern, o măsură necesară în mod regulat pentru a acoperi costurile cheltuielilor şi reducerile de impozite aprobate anterior de parlamentari.

Republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu o marjă de 222-213, în timp ce democraţii lui Biden au o majoritate de 51-49 în Senat, ceea ce face dificilă încheierea unui acord care să atragă suficiente voturi pentru a trece de ambele camere.

Democraţii au făcut eforturi pentru a menţine cheltuielile constante la nivelurile din acest an, în timp ce republicanii vor să revină la nivelurile din 2022.

Un plan adoptat de Congres luna trecută ar reduce o mare parte a cheltuielilor guvernamentale cu 8% anul viitor. Acest plan nu specifică ce cheltuieli ar fi reduse, dar unii republicani au spus că vor proteja programele militare şi ale veteranilor.

Democraţii spun că acest lucru ar forţa reduceri medii de cel puţin 22% la programele interne precum educaţia şi aplicarea legii, o cifră pe care republicanii nu au contestat-o.

Unii republicani l-au criticat pe Biden pentru că a făcut călătoria în Japonia într-un moment cheie al discuţiilor.

Biden şi McCarthy au petrecut cea mai mare parte a anului într-un impas cu Casa Albă, insistând asupra unei creşteri ”curate” a plafonului datoriei, fără condiţii.

Republicanii au spus că vor vota doar pentru un acord care să reducă cheltuielile. Ei au convenit asupra unor discuţii bidirecţionale, cu Casa Albă reprezentată de Shalanda Young, directorul Biroului de Management şi Buget, şi Ricchetti.

McCarthy a fost reprezentat de Graves şi McHenry.

Republicanii au adoptat o linie dură. Joi, Caucusul Libertăţii din Cameră a îndemnat Senatul să voteze un proiect de lege adoptat anterior, care ar ridica limita până în martie, în schimbul a 10 ani de reduceri drastice ale cheltuielilor.

Democraţii din Camera şi Senatul şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la includerea în discuţii a noilor cerinţe de muncă pentru unele programe federale de beneficii pentru americanii cu venituri mici.

Ultima dată când naţiunea a ajuns atât de aproape de incapacitate de plată a fost în 2011, de asemenea, cu un preşedinte şi un Senat democraţi, alături de o Cameră condusă de republicani.

Congresul a evitat în cele din urmă incapacitatea de plată, dar economia a suferit şocuri grele, inclusiv prima retrogradare a ratingului de credit de nivel superior al Statelor Unite şi o vânzare majoră de acţiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.