Campania "Salvaţi Roşia Montană" a realizat intervenţia societăţii civile în procesul de arbitraj deschis, la Centrul Internaţional pentru Disputarea Investiţiilor (ICSID), de Gabriel Resources împotriva statului român, prin care compania minieră solicită daune de 4,4 miliarde de dolari.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Declic, Campania "Salvaţi Roşia Montană" a realizat intervenţia societăţii civile în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva statului român, prin care compania minieră solicită daune de 4,4 miliarde de dolari.
Intervenţia va fi depusă la Tribunalul ICSID de la Washington, în 2 noiembrie.
Intervenţia, denumită amicus curiae, a fost realizată de jurişti români, împreună cu specialişti în drept internaţional, iar documentele pe care le asociaţiile le vor depune la tribunal vor să întărească apărarea României şi să aducă probe clare în faţa instanţei.
"Vom evidenţia, în amicus curiae, argumente importante, şi anume că au existat efecte semnificative şi ireparabile asupra locuitorilor şi a societăţii din Roşia Montană, ca urmare a tentativelor lui Gabriel Resources de a exploata în zonă şi a eşecurilor Guvernului român de a proteja populaţia şi mediul. Locuitorii au fost presaţi să-şi părăsească locuinţele, familiile s-au despărţit, întreprinderile au fost forţate să se închidă, instituţiile s-au transformat în maşini de propagandă, iar vecinii au devenit duşmani, ca urmare a campaniei psihologice de a diviza, izola şi intimida", a declarat Erika Lennon, senior attorney la Center for International Environmental Law (CIEL), citată în comunicat.
"Vrem să prezentăm tribunalului faptul că proiectul minier a fost planificat fără să respecte drepturile locuitorilor din Roşia Montană. Prezentând această perspectivă tribunalului, vom evidenţia cât de mult îi va afecta pe localnici decizia din procesul de arbitraj", a spus dr. Christian Schliemann, de la European Center for Constitutional and Human Rights.
În comunicat se mai arată că reprezentanţii societăţii civile au îngrijorări privind transparenţa şi legitimitatea acestui tribunal de arbitraj, precum şi a întregului sistem internaţional de soluţionare arbitrală a litigiilor comerciale între state şi corporaţii. Cu toate acestea, intervenţia "Salvaţi Roşia Montană" în proces va fi benefică pentru apărarea drepturilor comunităţii locale.
"Din punctul nostru de vedere, s-a ajuns la arbitraj nu pentru că Gabriel Resources nu a obţinut avizele necesare, ci pentru că le-a obţinut de la statul român, dar ele au fost anulate de instanţele din România, ca urmare a proceselor intentate de ONG-urile Salvaţi Roşia Montană. Din perspectiva noastră, statul român ar trebui să câştige acest proces", a declarat, în conferinţa de presă organizată pentru prezentarea intervenţiei, Ştefania Simion, coordonatorul juridic al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.
Potrivit sursei citate, este pentru prima oară când o comunitate locală intervine într-un proces de arbitraj international dintre statul român şi o corporaţie.
Vizita de lucru a echipei de specialişti a fost realizată cu sprijinul comunităţii Declic, iar juriştii Mining Watch România, Alburnus Maior şi Greenpeace România au lucrat la realizarea intervenţiei, alături de partenerii internaţionali.
În iunie 2017, Gabriel Resources anunţa că solicită României, la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, despăgubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile înregistrate ca urmare a nerespectării de către partea română a tratatelor de investiţii.
Gabriel Resources şi subsidiara sa deţinută integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante în procesul de arbitraj deschis împotriva României la Centrul Internaţional pentru Disputarea Investiţiilor (ICSID) a Băncii Mondiale, în concordanţă cu prevederile tratatelor bilaterale de investiţii între Canada şi România şi Marea Britanie şi România.
Solicitarea de despăgubiri, bazată pe evaluarea efectuată de un expert independent, a fost făcută în dolari americani - 4,4 miliarde.
Prin acordarea licenţei şi blocarea apoi a proiectelor, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, România ar fi privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile şi valoarea investiţiilor în ţară, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.
Solicitarea de despăgubiri a Gabriel Resources s-a bazat pe încălcarea de către România a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investiţiilor sale în România fără compensaţii, neacordarea unui tratament corect şi echitabil investiţiilor, protecţie şi securitate şi pierderea investiţiilor prin măsuri discriminatorii şi nerezonabile.
O audiere referitoare la justificarea solicitării de daune făcută de Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj era programată să aibă loc în perioada 9-20 septembrie 2019.
Gabriel este listată la bursa de valori din Toronto, principala sa activitate fiind explorarea şi dezvoltarea Proiectului Roşia Montană, unul dintre cele mai mari depozite de aur nedezvoltate din Europa, situat în Munţii Apuseni.
Licenţa de exploatare pentru Proiectul Roşia Montană este deţinută de Roşia Montană Gold Corporation, compania românească la care Gabriel deţine o participaţie de 80,69%, iar restul de 19,31% de către Minvest Roşia Montană, companie minieră de stat.
A fost estimat că proiectul ar putea aduce României peste 24 de miliarde de dolari americani, prin contribuţie directă şi indirectă la PIB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.