Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania şi Serbia a atins 2,6 miliarde de euro anul trecut, dintre care aproximativ 1,4 miliarde de euro reprezintă exporturile româneşti şi aproximativ 1,1 miliarde de euro reprezintă importurile româneşti din Serbia, arată Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş (CCIAT), a organizat, la Belgrad, Forumul de Afaceri şi Investiţii Serbia-România.

Forumul de Afaceri şi Investiţii Serbia- România a avut ca tema principală dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, precum consolidarea prezenţei firmelor româneşti pe piaţa din Serbia şi atragerea de noi investiţii în România. La eveniment au participat 31 de firme româneşti şi 43 de firme sârbeşti.

”De-a lungul timpului, CCIR a reuşit să contribuie la creşterea şi dezvoltarea constantă a legăturilor dintre România şi Republica Serbia, marcând astfel importanţa şi utilitatea camerelor de comerţ şi industrie în consolidarea relaţiilor economice şi comerciale internaţionale. La sfârşitul anului 2022, valoarea schimburilor comerciale a atins 2,6 miliarde de euro, dintre care aproximativ 1,4 miliarde de euro reprezintă exporturile româneşti şi aproximativ 1,1 miliarde de euro reprezintă importurile româneşti din Serbia. În plus, valoarea totală a schimburilor de servicii a atins, în 2021, valoarea de 163,6 milioane de euro. Considerăm necesar să ne concentrăm şi mai îndeaproape asupra proiectelor comune care vizează susţinerea şi dezvoltarea relaţiilor economice existente ale ţărilor noastre. Iniţiative precum: forumuri de afaceri, misiuni comerciale şi sesiunile Business 2 Business vor stimula dialogul dintre companiile româneşti şi cele din Serbia, dispuse să îşi dezvolte şi să-şi extindă activitatea. În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, CCIR este angajată în realizarea unei cooperări mai strânse cu partenerii sârbi din cadrul Asociaţiei Camerelor Balcanice (ABC) şi al Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCCEN)”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

În prezent, în România sunt active 760 de companii sârbeşti, cu un capital social de aproximativ 26 de milioane de euro.

”Pentru Camera de Comerţ şi Industrie a Serbiei este foarte important să dezvolte o colaborare intensă cu CCIR, având în vedere implicarea activă a acestei organizaţii în structurile de profil europene. Si aici, mă refer în primul rând la Three Seas Intiative (3SI), platformă la care dorim să aderăm cu sprijinul colegilor din România. După cum ştiţi, 3SI are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice între statele din regiune. Prin urmare, apartenenţa la acest forum poate facilita oportunităţi de afaceri şi investiţii mai bune pentru Serbia. De asemenea, participarea la 3SI poate spori relaţiile bilaterale cu celelalte state membre, ceea ce poate duce la o mai bună înţelegere şi cooperare în diferite domenii, mai ales dacă ne referim la securitatea energetică sau conectivitatea digitală. Profit, astfel, de prezenţa preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, la acest eveniment pentru a-i transmite în mod direct rugămintea de a facilita accesul Serbiei la această platformă, cunoscând foarte bine rolul foarte important al CCIR în cadrul 3SI”, a declarat Mihailo Vesović, director al sectorului analize strategice, servicii şi internaţionalizare al Camerei de Comerţ şi Industrie Serbia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.