Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunţat vineri că statul va căuta modalităţi de a-şi extinde relaţiile comerciale internaţionale şi va încerca să convingă partenerii globali să excludă California din măsurile de retorsiune, în contextul noii runde de tarife vamale impuse de preşedintele Donald Trump care au provocat prăbuşiri ale pieţelor financiare la nivel global, potrivit Los Angeles Times.
”Nu ne e teamă să folosim puterea noastră economică pentru a riposta în faţa celei mai mari creşteri de taxe din viaţa noastră”, a transmis Newsom pe platforma X. Într-un videoclip, el a subliniat că cei 40 de milioane de locuitori ai Californiei trăiesc în ”pilonul economiei americane”, statul generând 14% din PIB-ul SUA.
Guvernatorul democrat, cunoscut pentru confruntările frecvente cu Trump, a declarat că a cerut administraţiei sale ”să identifice noi oportunităţi pentru a extinde comerţul şi pentru a le reaminti partenerilor noştri globali că California rămâne un partener stabil”.
”California nu este Washington, D.C.”, le-a transmis Newsom partenerilor internaţionali. Statul nostru va continua să fie un partener de încredere pentru generaţiile viitoare, indiferent de turbulenţele de la Washington.
California, lider naţional în industrie şi agricultură, riscă să fie grav afectată de tarife, în special în domeniile tech şi al porturilor. Rămâne neclar cât de eficient ar putea un stat să negocieze exceptări de la tarife sau ce resurse va aloca Newsom în acest scop.
Un oficial din administraţia guvernatorului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a precizat că ţările au o marjă largă în a-şi direcţiona măsurile tarifare de retorsiune. Într-un comunicat, biroul guvernatorului a transmis că va urmări ”oportunităţi de colaborare cu partenerii comerciali” pentru a proteja interesele economice ale statului şi lanţurile de aprovizionare conexe.
Administraţia Newsom intenţionează să sprijine locurile de muncă şi inovaţia în industriile dependente de comerţul transfrontalier, să promoveze stabilitatea economică pentru companiile afectate de politicile federale şi să asigure accesul la materiale esenţiale, precum cele pentru reconstrucţie după incendiile devastatoare din Los Angeles.
Kush Desai, purtător de cuvânt al Casei Albe, l-a criticat pe Newsom: ”Guvernatorul ar trebui să se concentreze pe criza locuinţelor, criminalitate, reglementările excesive şi costul vieţii din California, nu pe negocieri internaţionale.”
Profesorul Jonathan D. Aronson de la USC Annenberg a explicat că Newsom nu îl poate convinge pe Trump să renunţe la tarife, dar ar putea determina unele ţări să nu lovească sectoarele-cheie ale Californiei: ”Exportăm multă tehnologie, migdale, avocado. Ar putea spune: ‘nu vizaţi migdalele, nu vizaţi sectorul tech.’”
California nu este singurul stat care ia măsuri. Guvernatorul Illinois, JB Pritzker, a semnat recent un acord de cooperare cu cea mai populată regiune a Mexicului, axat pe comerţ, agricultură, mobilitate electrică şi investiţii bilaterale.
Iniţiativa lui Newsom este însă mai amplă şi ambiţioasă. Totuşi, negocierile directe cu economii ca China, care furnizează aproape 30% din importurile Californiei, s-ar putea dovedi dificile. ”China are un singur interes: China”, a spus Aronson.
Pieţele financiare globale s-au prăbuşit vineri, după ce China a răspuns cu tarife similare celor impuse de Trump. Joi, indicii S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq au suferit cele mai mari scăderi într-o zi de la criza COVID-19 din 2020.
Trump a impus tarife suplimentare de 24% Japoniei, 25% Coreei de Sud şi 34% Chinei, pe lângă un tarif anterior de 20%, legat de acuzaţiile privind traficul de fentanil. Mexicul şi Canada au fost exceptate de la tarifele de bază şi cele ”reciproce”, dar rămân vizate de taxe de 25% pe anumite produse şi vehicule. Californienii s-au grăbit să cumpere maşini înainte ca noile tarife să intre în vigoare.
”Va avea un impact uriaş asupra producţiei şi lanţurilor de aprovizionare din California”, a declarat economistul Kevin Klowden de la Milken Institute. ”Nu avem capacităţile necesare pentru a înlocui aceste lanţuri cu producţie locală, şi sigur nu la acelaşi cost.”
Consiliul Migdalelor din California monitorizează cu atenţie situaţia. ”Menţinerea unei reţele diversificate de export este esenţială”, a declarat purtătorul de cuvânt Rick Kushman.
Consilierii financiari ai guvernatorului au avertizat anterior că noile tarife ar putea afecta grav bugetul Californiei, extrem de dependent de impozitul pe venit al celor mai bogaţi contribuabili. Prăbuşirea pieţei bursiere ar putea însemna scăderi majore ale veniturilor statului.
Trump a numit miercuri ”Ziua Eliberării Economice” şi a declarat că Statele Unite îşi recâştigă independenţa economică.
În ultimii ani, California s-a poziţionat ca un bastion al opoziţiei faţă de administraţia Trump, atacând-o în justiţie de aproximativ 120 de ori în primul mandat. Statul a continuat să încheie acorduri internaţionale independente în domenii precum schimbările climatice şi comerţul, inclusiv cu Japonia, Brazilia, Suedia, Australia şi Coreea de Sud, chiar dacă acestea nu acoperă direct regimul tarifar.
Rămâne de văzut dacă iniţiativa ambiţioasă a lui Newsom va da roade în faţa unui conflict comercial în plină escaladare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.