Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, că nu reproşează situaţia care a fost creată, în contextul protestelor fermierilor din mai multe state, cât şi a incidentelor fermierilor care au au descins la Bruxelles pentru a face presiuni asupra liderilor UE, dorind să-i ajute cu taxele, creşterea costurilor şi importurile ieftine, în timp ce aceştia s-au reunit pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei. El a precizat că trebuie să se schimbe viteza de decizie la nivel european şi hotărârile Comisiei Europene trebuie să vină mai rapid, în condiţiile în care statele membre s-au adapta, existând o serie de decizie care au scos din folosire termenul de predictibilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Situaţia este complicată în toată Europa pentru că, dincolo de partea de inflaţie, dincolo de efectele războiului, dincolo de ceea ce înseamnă piaţa de cereale care este afectată, distorsionată din perspectiva preţului, pentru că există o cantitate mare de cereale nu numai din Ucraina care intră în piaţa din Africa de Nord, de exemplu, dar şi din Rusia. Rusia este un mare exportator de grâne creează această situaţie. Apropo de deficite şi de modul în care chiar şi FMI evaluează lucrurile, chiar şi Comisia Europeană. Până la urmă, statele au trebuit să se descurce singure şi să evite crize mai mari, să se descurce singure cu resursele lor. Dincolo de fondurile europene, au trebuit să facă eforturi care n-au fost prevăzute la momentele iniţiale, în 2020 şi în 2021”, a explicat Adrian Câciu, întrebat ce se întâmplă cu protestele fermierilor din Franţa, Belgia şi Germania, joi la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă reproşează această situaţie manifestanţilor sau mai degrabă politicilor fiscale şi de altă natură ale Comisiei Europene, ministrul Câciu a răspuns: „În niciun caz manifestanţilor”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Haideţi să ne înţelegem. Europa trebuie să decidă în viteză. Cred că ultimii trei ani, din 2020 când a fost vorba de pandemie, după aceea criza energetică, a trebuit să ia decizii cu care nu a fost obişnuită. În general, Europa decidea greu. Lua o decizie după ani de zile de dezbateri şi câteodată poate decizii care se dovedeau că nu au avut efectele scontate. Dacă nu se schimbă viteza de decizie la nivel european, noi ca state ne-am adaptat, am avut o serie de decizii care par întotdeauna, a dispărut termenul de predictibilitate. Câteodată e bine să fie predictibilitate, dar câteodată trebuie să şi acţionezi foarte rapid, pentru că altfel laşi un lucru care reprezintă o greutate pentru companii sau pentru cetăţeni, îl laşi nerezolvat, iar acesta se umflă exact ca o bubă, în momentul în care este o provocare”, a completat Câciu.

„Este o situaţie care e adusă, până la urmă, pe masa Comisiei Europene”, a continuat ministrul PSD.

„Trebuie să ia o serie de decizii. Din ce am înţeles, după cum aţi observat în ultimele două săptămâni, chiar s-a schimbat o viziune a Comisiei Europene din perspectiva abordării faţă de fermieri. Purtătorul de cuvânt al CE a ieşit şi a spus că vom lua o serie de decizii. Ar trebui să fie o viteză mai rapidă”, a conchis mininistrul social-democrat.

Incendii, fum, sunete de petarde, ouă aruncate în Parlamentul European, tractoare şi forţe poliţie au transformat, joi, centrul capitalei belgiene, aflate sub asediul fermierilor, într-o adevărată scenă de război. Fermierii au descins la Bruxelles pentru a face presiuni asupra liderilor Uniunii Europene, dorind să-i ajute cu taxele, creşterea costurilor şi importurile ieftine, în timp ce aceştia s-au reunit pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că fermierii români, care protestează de mai multe săptămâni, au aceleaşi probleme ca fermierii din alte ţări, fiind vorba despre lucruri stabilite în 2020, dar de la care an de an s-au acordat derogări. 2024 ar fi primul an fără derogări, iar fermierii se confruntă cu diferite probleme „tehnice”. În ceea ce priveşte produsele din Ucraina care tranzitează România, şeful statului a afirmat că acestea nu afectează piaţa românească, dar, dacă este necesar, Guvernul poate face controale mai stricte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.