Bucureştiul, cu un stoc de birouri moderne de 2,55 milioane de metri pătraţi (mp), are o densitate de 1,4 mp pe locuitor, jumătate faţă de nivelul din Varşovia sau Praga, oraşe în care densitatea de birouri moderne a depăşit pragul de 3 mp/locuitor, arată o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară C&W Echinox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din punctul de vedere al densităţii, Bucureştiul este în prezent la nivelul unor oraşe secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este între 1,2 mp şi 1,45 mp/locuitor.

În Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 mp/locuitor, în timp ce în Budapesta nivelul este de 2 mp/locuitor.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

La nivelul oraşelor de importanţă regională din România, cea mai dezvoltată piaţă de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 mp/locuitor, urmată de Iaşi (0,5 mp/locuitor) şi Timişoara (0,45 mp/locuitor).

În ultimii zece ani, stocul modern de birouri din Bucureşti s-a triplat, ţinând cont că la sfârşitul anului 2007 în Capitală erau disponibili doar 875.000 mp de birouri moderne.

Pentru următorul deceniu, consultanţii Cushman & Wakefield Echinox estimează că stocul de birouri din Bucureşti s-ar putea dubla, până la nivelul de 5 milioane de metri pătraţi, care ar duce densitatea spre pragul de 3 mp / locuitor, la nivelul actual din Varşovia şi Praga.

Pentru ca acest prag să fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piaţă să se menţină constant, la aproximativ 250.000 mp de de noi spaţii pe an.

Anul trecut, în Bucureşti au fost livrate clădiri noi cu o suprafaţă închiriabilă de 275.000 de metri pătraţi, iar pentru perioada 2017-2018 este anunţată livrarea unor proiecte cu o suprafaţă cumulată de peste 500.000 de metri pătraţi.

”În condiţiile în care economia locală se va menţine pe un trend de creştere sustenabilă, iar climatul de business va ramâne stabil, credem că în decurs de zece ani oraşul poate găzdui un stoc dublu faţă de cel actual. În ciuda dificultăţilor întâmpinate în prezent de companii în găsirea de noi angajaţi, Bucureştiul rămâne un magnet pentru forţa de muncă din toate zonele ţării, datorită instituţiilor de învăţământ şi a oportunităţilor de carieră pe care oraşul le oferă”, a declarat directorul departamentului de birouri din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, Mădălina Cojocaru.

Potrivit analizei, un potenţial ridicat de dezvoltare îl au şi marile centre universitare din ţară, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, unde ponderea studenţilor în populaţia oraşelor este chiar mai ridicată decât în Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.