Bursele europene au început tranzacţiile de luni în scădere puternică, indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,5% la începutul tranzacţiilor, iar componenta bancară consemnează cel mai mare declin, de 5,7%, pe fondul noilor sancţiuni occidentale împotriva Rusiei. Între timp, Banca Rusiei a majorat dobânda cheie la nivelul record de 20%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acţiunile companiilor de utilităţi au contrazis această tendinţă negativă, componenta lor în indicele STOXX  600 crescând 1%.

Ofensiva Rusiei în Ucraina a continuat pe tot parcursul weekendului. Vehicule militare ruseşti au pătruns în al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, existând informaţii despre lupte, locuitorii fiind avertizaţi să rămână în adăposturi.

Mai multe sancţiuni au fost impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, SUA, Europa şi Canada fiind de acord sâmbătă să elimine băncile ruseşti cheie din sistemul de mesagerie interbancar SWIFT.

Regatul Unit şi UE şi-au închis spaţiul aerian aeronavelor ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus duminică forţele de descurajare nucleară ale ţării sale în alertă maximă, pe fondul unei reacţii globale tot mai mari împotriva invaziei.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este în declin cu 2,36%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,13%, iar FTSE al bursei din Londra cu 1,42%.

Banca centrală a Rusiei a majorat luni rata dobânzii cheie la 20% de la 9,5% luni, într-o mişcare de urgenţă, iar autorităţile le-au spus companiilor axate pe export să fie pregătite să vândă valută străină, în timp ce rubla a coborât la minime record.

Rubla a atins un minim de 120 unităţi pentru un dolar pe platforma electronică de tranzacţionare a monedelor EBS, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forţele armate nucleare în alertă maximă duminică, în timp ce Occidentul a impus sancţiuni dure împotriva Rusiei.

Banca centrală, care spune că ţinteşte inflaţia la 4% şi va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară, a spus că creşterea ratelor dobânzilor va aduce ratele depozitelor la niveluri ”necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere şi inflaţie”.

Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară şi a preţurilor şi pentru a proteja economiile cetăţenilor de depreciere, se arată în comunicat.

Creşterea dobânzii cheie la peste 17%, nivel observat în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, vine după ce ţările occidentale au luat măsuri pentru a bloca accesul anumitor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina o „operaţiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale vecinului său din sud şi să captureze ceea ce consideră naţionalişti periculoşi.

”Condiţiile externe ale economiei ruse s-au schimbat drastic”, a spus banca centrală într-un comunicat.

Într-o altă încercare de a susţine rubla, banca centrală şi ministerul de finanţe au declarat că vor decide împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

Mişcările recente se adaugă la o serie de măsuri anunţate încă de joi pentru a sprijini pieţele interne, în timp ce statul se străduieşte să gestioneze consecinţele tot mai mari ale sancţiunilor occidentale.

De asemenea, autorităţile ruse au ordonat brokerilor să suspende vânzările în lipsă pe piaţa rusă şi să înceteze executarea ordinelor persoanelor juridice şi persoanelor fizice străine de a vinde valori mobiliare ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.