Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă vineri că a lansat în consultare publică un proiect de lege cu miză strategică, finalizarea accelerată a marilor investiţii hidroenergetice începute de zeci de ani şi blocate din motive birocratice, lipsă de interes sau chiar rea-credinţă. Ministrul mai afirmă că ”astăzi valorificăm mai puţin de jumătate din potenţialul nostru hidroenergetic, ceea ce este inacceptabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am lansat în consultare publică un proiect de lege cu miză strategică: finalizarea accelerată a marilor investiţii hidroenergetice începute de zeci de ani şi blocate din motive birocratice, lipsă de interes sau chiar rea-credinţă. Este vorba despre securitatea naţională, despre capacitatea României de a produce energie curată, ieftină şi flexibilă, despre protecţia populaţiei în faţa crizelor şi despre o datorie faţă de generaţiile viitoare. Despre “da, putem”, despre “da, România poate.”, spune Burduja într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei arată că Hidroenergia este astăzi o sursă verde, capabilă să asigure producţia de energie în bandă.

”Într-un context european şi regional în care riscurile la adresa securităţii energetice s-au intensificat, România nu-şi mai permite să piardă timp. Proiecte precum Răstoliţa, Jiu–Livezeni–Bumbeşti, Olt–Cornetu–Avrig sau Cerna–Belareca sunt realizate în proporţie de 70-98%, dar nu pot fi puse în funcţiune din cauza unei birocraţii care s-a suprapus, în mod toxic, peste interesul public. Ne confruntăm cu avize care se blochează între instituţii, cu lipsa unor proceduri clare pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier sau agricol, cu contestaţii în instanţă care pot bloca ani de muncă – de multe ori, fără nicio justificare reală”, subliniază el.

Ministrul precizează că proiectul de lege pe care îl propune introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelor investiţii hidroenergetice care pot fi declarate de securitate naţională, prin hotărâre a Guvernului şi cu avizul CSAT.

”Folosim în premieră instrumentele prevăzute de Constituţie şi legislaţia europeană pentru a ne apăra interesul naţional. Legislaţia va permite scoaterea rapidă a terenurilor necesare din fondul forestier sau agricol, proceduri accelerate pentru avize şi autorizaţii, eliminarea barierelor administrative care au blocat progresul, respectând în acelaşi timp principiile echităţii şi despăgubirii juste pentru toţi proprietarii afectaţi”, explică Burduja. Potrivit ministrului, nu vorbim doar despre energie, pentru că ”hidrocentralele sunt şi instrumente de protecţie civilă”.

”Acestea reduc riscul de inundaţii, asigură apă pentru irigaţii şi alimentarea cetăţenilor, stabilizează ecosisteme şi combat efectele schimbărilor climatice. A bloca asemenea proiecte înseamnă a tolera vulnerabilităţi majore, a nu avea securitate energetică şi, prin extensie, securitate naţională”, adaugă Burduja.

Ministrul mai afirmă că ”astăzi valorificăm mai puţin de jumătate din potenţialul nostru hidroenergetic, ceea ce este inacceptabil”.

”Ţări cu un potenţial natural mai redus au făcut paşi mai mari ca noi în această direcţie. Avem datoria să acţionăm. Această lege nu este despre derogări, ci despre responsabilitate. Invit toate instituţiile, organizaţiile şi cetăţenii interesaţi să analizeze proiectul şi să vină cu propuneri. Acesta poate fi consultat pe site-ul Ministerului Energiei”, mai spune Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.