Compania bulgară de gaze Bulgargaz a semnat marţi un acord pe termen lung cu firma turcă de gaze Botas, care îi oferă acces la reţeaua de gaze a Turciei şi la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) ale acesteia, transmite Reuters.
Bulgaria era aproape complet dependentă de gazele ruseşti, dar caută alternative după ce Moscova a întrerupt livrările în aprilie, din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.
Conform noului acord pe 13 ani, Bulgargaz ar putea folosi terminalele GNL ale Turciei pentru aprovizionarea cu gaze, care vor fi transportate prin reţeaua de gaze a Botas către Bulgaria.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Prin acest acord ne asigurăm oportunitatea de a cumpăra gaze de la toţi producătorii globali şi de a le descărca în Turcia, ceea ce se potriveşte cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov.
Omologul său turc, Fatih Donmez, a declarat că acordul va permite Bulgariei să transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an şi va contribui la creşterea securităţii aprovizionării în sud-estul Europei.
Hristov a spus că Bulgaria doreşte să rezerve o capacitate de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an la terminalele de GNL din Turcia şi să încheie acorduri de import cu producătorii de GNL europeni şi americani.
Rezervările pentru 2023 vor fi mai puţine, deoarece Bulgargaz a câştigat deja de câteva luni licitaţii pentru sloturi la terminalul grecesc GNL Revithoussa.
Bulgaria acoperă în prezent aproximativ o treime din necesarul anual de gaze prin importul de 1 miliard de metri cubi de gaze azere şi contractează traderi pentru a-i furniza restul prin Grecia.
Expertul în energie şi fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat că rezervarea noii capacităţi va oferi alternative la aglomeratul terminal Revithoussa, dar a avertizat că Bulgaria ar putea ajunge să importe gaze ruseşti mascat, dacă optează să cumpere şi de la Botas.
Turcia importă gaze ruseşti, iar Moscova a propus înfiinţarea unui hub pentru gazele ruseşti în Turcia, care, teoretic, ar putea permite Moscovei să-şi mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.
Hristov a spus că Bulgaria nu poate controla ce gaze vor intra în Bulgaria, dar că Sofia se va asigura că semnează contracte pentru livrările de GNL care nu sunt din Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.