Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate întârzia aprovizionarea cu medicamente şi alte materiale necesare în sectorul sănătăţii, a avertizat vineri Biroul Naţional pentru Audit, în timp ce un parlamentar influent a avertizat că Brexitul fără acord ar avea ”consecinţe dintre cele mai grave”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce guvernul premierului Boris Johnson a luat unele măsuri pentru gestionarea riscurilor, un raport al Biroului Naţional pentru Audit arată că mai sunt multe de făcut.

Parlamentara Meg Hillier, care prezidează comisia pentru conturi publice din Parlament, a declarat că raportul este ”extrem de îngrijorător”.

Ministerul Sănătăţi ”încă nu ştie dacă există toate stocurile”, a spus Hillier, nu are nicio idee dacă furnizorii de servicii sociale, cum ar fi căminele pentru bolnavi şi bătrâni, sunt pregătite şi nu este sigur dacă navele de mărfuri necesare pentru importul medicamentelor vor fi disponibile la timp.

”Dacă guvernul nu va gestiona bine această situaţie, ar putea exista cele mai grave consecinţe”, a afirmat Hillier într-un comunicat publicat în legătură cu raportul Biroului Naţional pentru Audit.

Johnson s-a angajat că scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără un acord, mărind probabilitatea ca o ieşire precipitată să ducă la introducerea de tarife comerciale şi controale vamale în relaţiile cu Europa continentală, pentru prima oară în ultimele decenii.

Riscul este acut pentru sănătate şi serviciile de asistenţă socială, precum şi pentru industria farmaceutică, având în vedere că 37 de milioane de cutii de medicamente sunt importate din Europa în Marea Britanie în fiecare lună.

Potrivit celor mai pesimiste estimări ale guvernului, fluxul de bunuri peste Canalul Mânecii ar putea fi redus cu 40%-60% comparativ cu fluxul normal, în prima zi după Brexit.

Departamentul pentru Sănătate şi Asistenţă Socială a cerut furnizorilor din sectorul medical să constituie stocuri de medicamente şi alte produse esenţiale şi a identificat capacităţi de depozitare suplimentare.

Stocuri necesare unei perioade de şase săptămâni de echipamente ca mănuşi, seringi şi alte produse sunt constituite în proporţie de 88%, dar informaţiile legate de alte stocuri sunt ”incomplete”.

Săptămâna trecută, Departamentul pentru Transporturi a redactat o listă scurtă de opt companii care ar putea aduce medicamente.

Raportul de audit avertizează că timpul este scurt şi că nu toate capacităţile de transport de mărfuri ar fi disponibile pe 31 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.