Bogdan Chiriţoiu a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, iar Dan-Virgil Pascu în cea de vicepreşedinte al instituţiei, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc marţi la Palatul Cotroceni. Şeful statului a declaraat că anul precedent a fost unul dificil din punct de vedere economic din cauza pandemiei de COVID-19, „existând şi situaţii în care preţurile unor produse esenţiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare şi o piaţă insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor şi comportamentelor concurenţiale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Ne aflăm astăzi aici pentru a marca împreună momentul depunerii jurământului de către conducerea uneia dintre autorităţile cu rol cheie în susţinerea economiei de piaţă bazate pe libera iniţiativă şi concurenţă. Înaintea oricărei opţiuni a legiuitorului sau a oricărei politici economice promovate de autorităţi, Constituţia României ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru dezvoltarea economică a ţării noastre. Unul dintre instrumentele esenţiale în îndeplinirea acestei misiuni este Consiliul Concurenţei, autoritatea pentru care a fost şi va trebui să rămână esenţial ca regulile economiei de piaţă să fie pe deplin respectate. Fără protejarea valorilor şi a libertăţilor pe care s-a construit România de astăzi, este greu să ne imaginăm România de mâine, în care un nou model de dezvoltare, mai competitiv, mai prosper şi sustenabil, să reprezinte noua normalitate”, a afirmat Klaus Iohannis, la ceremonia de învestire.

Şeful statului a amintit şi despre rapoartele Consiliului Concurenţei care indică o creştere a numărului de investigaţii finalizare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Provocările generate de contextul pandemiei de COVID-19 au marcat, anul trecut, inclusiv activitatea autorităţii. Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând şi situaţii în care preţurile unor produse esenţiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare şi o piaţă insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor şi comportamentelor concurenţiale. Rapoartele Consiliului Concurenţei arată o creştere consistentă a numărului de investigaţii finalizate prin constatarea, recunoaşterea şi sancţionarea de practici anticoncurenţiale, în mai multe sectoare ale economiei naţionale. Dincolo de aprecierea performanţelor în ceea ce priveşte controlul şi monitorizarea pieţelor, aceste aspecte ridică şi alte întrebări legitime: ce se întâmplă cu activitatea de prevenţie? Ce nu funcţionează corect în România în ceea ce priveşte concurenţa, şi, mai ales, de ce nu funcţionează? Deşi aparent simplu, răspunsul la astfel de întrebări poate avea valenţe multiple şi este responsabilitatea autorităţilor însărcinate cu aplicarea legii să analizeze serios problema şi să propună soluţii adecvate”, a completat preşedintele României.

El a vorbit şi despre faptul că „autorităţile de reglementare din România au nevoie, pentru a-şi îndeplini misiunea în mod complet şi eficient, de o armonizare a cadrului lor de funcţionare, care să răspundă în egală măsură şi cerinţelor de bună guvernare şi celor privind gestionarea proactivă a domeniilor specifice de competenţă”.

„În plus, în urmărirea unor scopuri comune, este necesară, evident, o mai bună colaborare între instituţii. În acest sens, încurajez Consiliul Concurenţei să fie unul dintre liderii unei asemenea schimbări. Vă felicit şi vă doresc mult succes!”, a conchis preşedintele Iohannis.

La ceremonie au participat şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, precum şi premierul Florin Cîţu.

Pe 18 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea lui Bogdan-Marius Chiriţoiu ca membru al plenului Consiliului Concurenţei, în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de 5 ani, şi a lui Dan-Virgil Pascu ca membru al plenului Consiliului Concurenţei, în funcţia de vicepreşedinte, pentru un mandat de 5 ani.

Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial, format din 7 membri  şi anume un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.