Boeing a efectuat sâmbătă zborul inaugural al aeronavei 777X, cel mai mare avion comercial cu două motoare din lume, intensificând concurenţa cu rivalul european Airbus, pe fondul crizei provocate de prăbuşirile care au dus la consemnarea la sol a aeronavelor 737 MAX, transmite Reuters.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
777X, o versiune mai mare şi mai eficientă a avionului 777, a decolat sâmbătă din apropierea Seattle, la ora locală 10:09 a.m., după ce vântul puternic a obligat compania să amâne alte două tentative, în această săptămână.
Oficialii Boeing au spus că zborul inaugural a avut o durată de 3-5 ore şi va fi urmat de luni de zile de testări şi certificări, urmând ca avionul să intre în exploatare la compania Emirates în 2021, cu un an mai târziu decât era planificat iniţial, din cauza întârzierilor apărute în timpul dezvoltării acestuia.
Avionul este cel mai mare dintre cele două versiuni planificate de Boeing şi va fi cunoscut oficial ca 777-9. În prezent este mai cunoscut sub numele de cod 777X.
Cele mai vizibile funcţii ale avionului 777X includ pliarea vârfurilor aripilor, pentru a permite ca avionul să fie parcat în aceleaşi hangare ca modelele anterioare, şi cele mai mari motoare comerciale din lume, construite de General Electric, care sunt atât de largi încât pot înghiţi fuselajul avionului 737 MAX.
Zborul inaugural este un atimulent pentru Boeing, care se confruntă cu extinderea crizei legate de 737 MAX, care este consemnat la sol la nivel mondial din martie 2019, în urma a două prăbuşiri fatale.
”Pentru mine este un avion flagship pentru marile companii aeriene din lume...reprezintă lucrurile măreţe pe care le poate face compania”, a declarat directorul de marketing pentru 777X, Wendy Sowers, întrebată fiind de reporteri despre importanţa zborului în contextul crizei avionului 737 MAX.
Boeing a vândut 309 avioane de acest tip, în valoare de 442 de milioane de dolari fiecare, la preţurile din listă, dar analiştii au pus sub semnul întrebării dependenţa mare de operatorii aerieni din Orientul Mijlociu, care şi-au redus achiziţiile.
777X va concura cu recent-lansatul Airbus A350-1000, care are o capacitate de circa 360 de pasageri.
Ambele avioane reflectă autonomia şi eficienţa mai mare a avioanelor cu două motoare, care înlocuiesc constant avioanele mai vechi cu patru motoare.
Cei doi producători auto s-au contrazis în privinţa eficienţei celor mai noi modele de avioane, dat ambii au îngrijorări referitoare la cerere, din cauza capacităţii excedentare şi a semnelor de slăbiciune ale economiei mondiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.