Boehringer Ingelheim România vine cu precizări după ce Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena, pe piaţa românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe şi a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive. Boehringer Ingelheim România anunţă că a furnizat toate informaţiile şi datele solicitate până la acest moment de reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi colaborează ”deplin” cu Consiliul Concurenţei, ca parte a unei investigaţii derulate în prezent de instituţie.
”În urma publicării anunţului Consiliului Concurenţei cu privire la investigarea Boehringer Ingelheim, compania doreşte să facă următoarele precizări: Boehringer Ingelheim România colaborează deplin cu Consiliul Concurenţei, ca parte a unei investigaţii derulate în prezent de instituţie. Boehringer Ingelheim a furnizat toate informaţiile şi datele solicitate până la acest moment de reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Vom continua să răspunem prompt şi complet oricărei întrebări, astfel încât să permitem clarificarea oricărui aspect din activitatea companiei pe piaţa românească”, arată compania.
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. KG, Viena, pe piaţa românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe şi a celor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive. Autoritatea de concurenţă spune că deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacţiuni cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, să influenţeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. În acest fel, s-a limitat dezvoltarea pieţei şi accesul pacienţilor la alte medicamente din această gamă, arată reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Boehringer Ingelheim doreşte să reafirme cu această ocazie angajamentul său ferm, de promovare şi în România, la fel ca pe toate pieţele pe care este prezentă, a unui comportament etic în afaceri, în respect cu toate prevederile legale şi conform cu cele mai înalte standarde profesionale”, precizează compania.
De asemenea, Consiliul Concurenţei deţine indicii că Boehringer Ingelheim RCV GmbH&Co. a împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ având aceleşi indicaţii terapeutice.
Atât Spiriva, cât şi Spiolto Respimat sunt medicamente destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afecţiune din aria sistemului respirator.
Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.
”În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul sucursalei companiei investigate din România. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice”, mai arată autoritatea de concurenţă.
Inspecţia inopinată a fost autorizată de Curtea de Apel Bucureşti, fiind justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania implicată riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, compania care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, poate obţine imunitate la amendă sau o reducere substanţială a amenzii.
Autoritatea de concurenţă a atras atenţia de mai multe ori (în urma derulării unor analize pe piaţa farmaceutică) asupra faptului că gradul de penetrare al medicamentelor generice (mai ieftine) este redus faţă de celelalte state ale Uniunii Europene, deşi acestea sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative.
Consiliul Concurenţei a aplicat mai multe amenzi companiilor din sectorul farmaceutic. Astfel, compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.
Practic, GSK era obligată sa furnizeze medicamentele Avodart şi Seretide pe piaţa din România timp de doi ani, în cantităţi care să acopere cererea pacienţilor, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente, dar prin acţiunile sale, compania a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
De asemenea, compania Roche România SRL a fost sancţionată cu amenzi în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.