Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rata anuală a inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4%, deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie.

”Stagnarea a avut loc în condiţiile în care accelerarea creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor a fost compensată ca impact de scăderea dinamicii preţului produselor din tutun şi încetinirea uşoară a inflaţiei de bază”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Reprezentanţii BNR au subliniat că rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă uşor, până la 2,9% în luna iunie, de la 2,99% în luna anterioară şi 3,05% în luna martie.

”Decelerarea a fost indusă de segmentul produselor alimentare procesate şi de cel al serviciilor, în principal sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare şi a evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu euro”, se arată în comunicat.

În plus, cele mai recente date statistice arată o încetinire a creşterii anuale a producţiei industriale în perioada aprilie-mai comparativ cu primul trimestru din 2018, concomitent însă cu sporirea semnificativă a dinamicii comenzilor noi în industria prelucrătoare.

”Lucrările din construcţii au continuat să scadă în termeni anuali, pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, în timp ce activitatea din comerţ şi a menţinut dinamica robustă. Deficitul de cont curent şi-a temperat considerabil adâncirea în raport cu perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, variaţia anuală a costurilor salariale unitare din industrie a urcat în luna mai (la +8,6%, în creştere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie), pe fondul încetinirii ritmului de creştere a productivităţii muncii”, se arată în comunicat.

În plus, creditul acordat sectorului privat şi-a reaccelerat creşterea în iunie, la 6,8%, de la 6,4% în luna mai, pe seama creditului acordat populaţiei, dar mai ales a creditului acordat societăţilor nefinanciare.

În şedinţa de luni, consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2018.

”Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III, în condiţiile menţinerii ei deasupra intervalului ţintei, urmată de coborârea ei mai pronunţată în ultimele luni ale anului curent spre limita superioară a intervalului-ţintă de 1,5 3,5 la sută. Traiectoria anticipată a ratei anuale a inflaţiei se menţine pe coordonate cvasi similare celor din prognoza precedentă pe termen scurt, dar uşor revizuită în sens descendent pe orizontul mai îndepărtat de timp”, se arată în comunicat.

BNR avertizează că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor administrate (gaze şi energie electrică), a preţurilor volatile ale produselor alimentare şi ale unor produse alimentare procesate, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale.

Relevante sunt, de asemenea, evoluţiile viitoare ale preţului internaţional al petrolului, ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune, potrivit BNR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.