Berkshire Hathaway, conglomeratul miliardarului Warren Buffett, a atins miercuri o capitalizare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, fiind prima companie non-tehnologică din SUA care a marcat această piatră de hotar râvnită, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acţiunile conglomeratului din Omaha, Nebraska, au crescut cu peste 28% în 2024, cu mult peste câştigul de 18% al S&P 500.

Pragul de 1.000 de miliarde de dolari a fost depăşit cu doar două zile înainte ca Buffett, supranumit ”Oracolul din Omaha”, să împlinească 94 de ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acţiunile au crescut miercuri cu peste 1%, pentru a atinge un maxim de 699.699 de dolari pe unitate, permiţându-i să depăşească pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pe FactSet.

Etapa de hotar ”este o dovadă a puterii financiare a companiei şi a valorii francizei. Acest lucru este semnificativ într-un moment în care Berkshire reprezintă unul dintre puţinele conglomerate rămase în existenţă astăzi”, a declarat Cathy Seifert, analist pentru Berkshire la CFRA Research.

Spre deosebire de celelalte şase companii din clubul de 1.000 de miliarde de dolari (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon şi Meta), Berkshire este cunoscută pentru concentrarea pe economia veche, ca proprietar al BNSF Railway, Geico Insurance şi Dairy Queen. (Deşi pdeţinerea sa considerabilă de acţiuni Apple a contribuit la creşterea recentelor câştiguri.)

Buffett, preşedinte şi CEO, a preluat controlul asupra Berkshire, o afacere de textile aflată în dificultate, în anii 1960 şi a transformat compania într-un imperiu extins care cuprinde asigurări, căi ferate, comerţ cu amănuntul, producţie şi energie, cu un bilanţ şi o fortăreaţă de numerar de neegalat.

”Este un omagiu adus domnului Buffet şi echipei sale de conducere, deoarece afacerile din ”vechea economie” sunt cele care au construit Berkshire. Cu toate acestea, aceste afaceri tranzacţionează la evaluări relativ mult mai mici, comparativ cu companiile de tehnologie care nu reprezintă o parte majoră a mixului de afaceri al Berkshire. Mai mult, Berkshire a realizat acest lucru printr-o structură de conglomerat, un model pe care mulţi îl consideră „arhaic”, deoarece corporaţiile au trecut din ce în ce mai mult la specializare de-a lungul deceniilor”, a declarat Andrew Kligerman, analist pentru Berkshire la TD Cowen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.