Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, menţionând că avansul este susţinut în mare parte de consum, în timp ce previziunea pentru 2020 a fost menţinută la 3,2%. Deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de instituţia financiară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna mai, BERD anticipa că România va înregistra în 2019 un avans economic de 3,2%.

Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alături de România, Bulgaria, Cipru şi Grecia, BERD anticipează pentru 2019 o creştere economică de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicată de bancă în luna mai.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Potrivit estimărilor, economia României a accelerat de la un ritm deja solid de 4% în 2018 la 4,6% în prima jumătate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contribuţie la această creştere, susţinută de o ofertă limitată de angajaţi pe piaţa muncii, politica fiscală pro-ciclică, incluzând majorări de salarii în sectorul public, a pensiilor şi a salariului minim, şi un ritm crescut al creditelor de retail”, potrivit raportului BERD.

Banca mai arată că rata şomajului, de circa 4% în iunie 2019, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând recrutările dificile şi conducând la creşterea salariilor.

”Contribuţia investiţiilor la creştere a fost la rândul ei pozitivă, susţinută de absorbţia mai mare a fondurilor UE şi de creditele pentru companii”, mai arată raportul.

Deficitele au crescut ca urmare a măsurilor guvernamentale de stimulare pro-ciclice.

”În pofida exporturilor în creştere, deficitul comercial a crescut din 2015, pe fondul cererii interne mai mari, care a determinat avansul şi mai mare al importurilor. Deficitul bugetar nominal a atins 3% din PIB în 2018 (al doilea cel mai ridicat din UE) şi este de aşteptat să depăşească 3% din PIB în 2019”, consideră instituţia financiară.

BERD menţionează ca un element pozitiv nivelul însă scăzut al datoriei guvernamentale, conform standardelor regionale, de 35% din PIB, şi este stabilă de ceva timp, datorită creşterii nominale ridicale.

Deşi inflaţia a încetinit la 3,3% în decembrie 2018, după trei majorări consecutive ale dobânzii de politicii monetare, a urcat la 3,9% în primul semestru, depăşind din nou ţinta băncii centrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.