Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, a obţinut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an, potrivit datelor publicate vineri de bancă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primul semestru din 2015, BCR a înregistrat un profit net de 603,4 milioane lei.

Activele băncii au crescut cu 2,5% în prima jumătate a acestui an, până la 63,94 miliarde lei (14,2 miliarde euro) la finalul lunii iunie, de la 62,36 miliarde lei la 31 decembrie 2015.

Banca afirmă că poziţia sa a devenit mai solidă în acest an şi că are un rol esenţial în economia românească. 

"Suntem o ancoră pentru stabilitatea financiară a economiei şi o bancă a angajamentelor pe termen lung pentru oameni, companii şi instituţii publice. Romania are nevoie de infrastructură, are nevoie să fructifice oportunităţi economice, are nevoie să răspundă provocărilor sociale", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea, citat într-un comunicat al BCR. 

"BCR are capitalizare substanţială, lichiditate excelentă şi o solvabilitate semnificativă pentru a sprijini aceste priorităţi ale ţării noastre", a completat Manea. 

În primele şase luni din acest an, BCR a înregistrat o scădere a veniturilor din dobânzi cu 7,8% faţă de perioada similară din 2015, până la 934,7 milioane lei, pe fondul reducerii semnificative a dobânzilor la creditele în lei.

Din octombrie 2012, BCR acordă împrumuturi imobiliare doar în lei pentru persoanele cu venituri în moneda naţională. Finanţările către populaţie au luat avânt în acest an, pe fondul cererii mari de credite prin programul guvernamental Prima Casă.

"În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite negarantate şi garantate - în special datorită faptului că programul Prima Casă a accelerat ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, deja epuizat în prezent", a menţionat banca, în raportul financiar semestrial. 

În schimb, venitul net din comisioane a avansat cu 3,6%, până la 354,1 mlioane lei în primul semestru din acest an.

Cheltuielile operaţionale au avansat în primele şase luni cu 6,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 768,4 milioane lei, "fiind impactate negativ de înregistrarea integrală a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor în trimestrul 1 2016, comparativ cu înregistrarea pro-rata efectuată în trimestrul 1 2015", a menţionat banca. 

BCR a înregistrat o creştere a depozitelor atrase de la clienţi cu 2,9% faţă de finalul anului trecut, la 43,85 miliarde lei la finalul lunii iunie. 

"Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă", se precizează în raportul financiar al băncii. 

Pe partea de credite, valoarea totală împrumuturilor acordate clienţilor nebancari a scăzut uşor, cu 1,5% în primul semestru, până la 31,95 miliarde lei, de la 32,45 miliarde lei la finalul anului 2015.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut de la 23,1% în iunie 2015 şi 19,5% în martie 2016 până la 14% la jumătatea acestui an, a precizat banca.

Rata NPL de la BCR rămâne peste media sistemului bancar, de 13,5% la finalul lunii martie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). A doua bancă de pe piaţă, BRD, a anunţat pentru finalul primului semestru o rată apropiată a creditelor neperformante, de 14,4%. 

Anul trecut, BCR a obţinut un profit net de 918,9 milioane lei (206,7 milioane euro), pe fondul scăderii creditelor neperformante, după pierderile de 2,8 miliarde lei înregistrate în 2014.

BCR este controlată de grupul financiar austriac Erste Group, care a afişat un profit net de 987,9 milioane euro pentru primele şase luni din 2016, în creştere cu 43% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din câştigul obţinut, 841,7 milioane euro reprezintă profitul atribuibil proprietarilor companiei-mamă şi 146,2 milioane euro acţionarilor minoritari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.