BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al valorii activelor, a anunţat marţi un avans de 128% al profitului net în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 697 milioane lei (149,7 milioane euro), în contextul în care a înregistrat un avans de peste 50% al creditării retail.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În activitatea bancară retail, BCR a generat volume noi de credite de 4,1 miliarde lei în primul semestru, pe baza creşterii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 40% a creditului de nevoi personale “Divers” şi o creştere la fel de importantă în vânzări pentru creditele imobiliare, incluzând creditul standard imobiliar “Casa Mea” precum şi creditele „Prima Casa”.

Valoarea totală a activelor băncii a scăzut cu 1% în iunie faţă de decembrie 2017, de la 70,93 miliarde lei la 70,23 miliarde lei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Totodată, rezultatul operaţional s-a situat la 740,9 milioane lei (159,2 milioane euro), mai mare cu 1,5% decât rezultatul din anul precedent, ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

”Veniturile nete din dobânzi au crescut semnificativ cu 9,5%, la 962,3 milioane lei (206,7 milioane euro), de la 878,7 milioane lei (193,7 milioane euro) în semestrul 1 2017, ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă, precum şi a volumelor mai mari de conturi curente”, se arată în comunicat.

Veniturile nete din comisioane au avansat cu 3,1% la 349,4 milioane lei (75,1 milioane euro), graţie volumelor mai mari din business-ul de carduri şi din tranzacţii, precum şi din creditarea pentru afaceri noi. Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 0,9%, la 187,8 milioane lei (40,4 milioane euro).

Ponderea împrumuturilor neperformante (NPL) a scăzut la 6,7%, comparativ cu 8,1% în decembrie 2017, cu rata de acoperire NPL urcând la un nivel de 95,3%, în iunie 2018, faţă de 92,7%, în decembrie 2017.

Venitul operaţional a crescut cu 7,1%, la 1,541 miliarde lei (331,2 milioane euro), ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi şi a celor din comisioane.

Totodată, cheltuielile administrative generale au ajuns la 800,7 milioane lei (172 milioane euro), mai mari cu 12,8%, pe fondul investiţiilor în sedii şi în proiecte IT.

BCR şi-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 20% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate).

”Vânzările pentru companiile micro au crescut cu peste 60% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinute de oferta revizuită de cont curent şi de implicarea BCR în programul guvernamental StartUp Nation. În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 568 milioane lei. Se remarcă aici o creştere semnificativă, de 16%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a finanţărilor pentru întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), ca urmare a strategiei proactive de susţinere a antreprenorilor locali precum şi a creşterii înregistrate în activitatea de leasing”, se arată în comunicat.

Co-finanţarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene rămâne solidă, portofoliul atingând un volum de co-finanţări de 8,2 miliarde lei.

În topul celor mai mari bănci din România, din punct de vedere al valorii activelor, BCR este urmată de Banca Transilvania, BRD, UniCredit, Raiffeisen, ING şi CEC Bank.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.