Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi ratele dobânzilor constante şi a reiterat că le va păstra ridicate”o durată suficient de lungă” pentru a aduce inflaţia la ţinta sa oficială de aproape 2%, transmite CNBC.
Banca centrală a lăsat dobânzile neschimbate pentru a treia întâlnire consecutivă, după ce şi-a majorat facilitatea de depozit de referinţă la 4%, în septembrie.
Aceasta a spus că datele recente ”au confirmat în linii mari” perspectivele anterioare privind inflaţia pe termen mediu şi că a continuat o tendinţă de scădere a inflaţiei de bază.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat în timpul unui briefing de presă că accelerarea inflaţiei din decembrie a fost aşteptată şi cauzată de efectele de bază şi ”nu înlătură opinia pe care o avem că procesul de dezinflaţie este în curs”.
Cu toate acestea, consensul Consiliului guvernatorilor băncii centrale a fost că era ”prematur să discutăm despre reducerile dobânzilor”, a spus ea.
Politica monetară ”va continua să fie dependentă de date, mai degrabă decât fixaăt de vreun calendar”, a adăugat ea.
”Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că dobânzile vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât este necesar”, a spus BCE într-un comunicat, reluând limbajul său anterior.
Banca centrală se confruntă cu o economie lentă a zonei euro şi cu o stabilitate financiară fragilă, dar se concentrează şi pe reducerea inflaţiei la 2%, de la 2,9% în prezent.
BCE este foarte preocupată de reducerea dobânzilor prea devreme şi de anularea unora dintre efectele înăspririi existente.
Unii oficiali ai BCE şi-au petrecut luna respingând aşteptările pieţei cu privire la reducerea ratelor dobânzilor în primăvară, subliniind necesitatea de a aştepta datele privind salariile din primul trimestru.
Joi dimineaţă, pieţele au luat în considerare o probabilitate de 62% de reducere a a dobânzilor în aprilie, potrivit datelor LSEG.
BCE analizează cu atenţie o serie de date privind creşterea salariilor, inclusiv de pe site-ul de locuri de muncă Indeed şi din propriul său instrument de urmărire a negocierilor salariale, potrivit lui Lagarde.
Următoarele câteva luni vor fi ”bogate în informaţii” pe acest front, a spus ea, adăugând că creşterea salariilor este în prezent ” în direcţia bună”.
Speranţa BCE este ca orice creştere suplimentară a salariilor să fie absorbită de profiturile corporative, astfel încât să nu creeze efecte inflaţioniste de runda a doua, a spus ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.