Băncile centrale au început recent să cumpere şi obligaţiuni junk, nerecomandate investiţiilor, în eforturile lor de a calma tensiunile din pieţe, mărind probabilitatea ca investitorii sau chiar să autorităţile de reglementare să nu mai ţină seama de diferenţa faţă de obligaţiunile cu rating recomandat investiţiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În condiţiile în care criza coronavirusului perturbă economiile şi pieţele financiare , companiile cu ratinguri aflate la nivelul inferior al categoriei recomandate investiţiilor riscă să îl piardă, devenind aşa-numiţii ”îngeri căzuţi”.

Pentru a preveni ca pieţele să fie lovite simultan de o serie de retrogradări de ratinguri, care ar face ca obligaţiuni corporative de ordinul miliardelor de dolari să coboare sub nivelul de investment grade, Rezerva Federală (Fed) a anunţat în aprilie că va face pasul revoluţionar de a cumpăra obligaţiuni junk, dacă acestea beneficiau de rating recomandat investiţiilor pe 22 martie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Decizia a venit în ajutorul unor companii precum Ford, protejând-o de pierderea finanţării, după ce agenţia de evaluare financiară S&P i-a retrogradat ratingul de la nivelul BBB- la BB+, la sfârşitul lunii martie.

În condiţiile în care şi Moody’s îi atribuise deja rating junk, obligaţiuni de 35 de miliarde de dolari ale Ford deveniseră neeligibile pentru indicii investment grade, care sunt umăriţi de fonduri pasive.

Fed a mai anunţat că va cumpăra fonduri tranzacţionate la bursă care deţin obligaţiuni cu randament ridicat, în timp ce Banca Centrală Europeană ar putea trece eventual la achiziţii directe de obligaţiuni cu randamente ridicate.

În luna martie, BCE a inclus obligaţiunile Greciei cu ratinguri BB-/B1 în programele de achiziţii urgente de active, iar în aprilie a început să accepte drept garanţii obligaţiuni ale companiilor cu ratinguri retrogradate recent în categoria junk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.