Banca Transilvania a realizat în primele nouă luni un profit net de 1,38 miliarde lei în primele nouă luni, în creştere cu peste 41,47%, în timp ce Grupul Banca Transilvania a realizat un rezultat net de 1,56 miliarde lei, mai mare cu 26,4% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
”Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1,568 miliarde lei, din care cel al băncii este de 1,385 miliarde lei, ca rezultat al eficientizării şi consolidării businessului. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 183 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienţa operaţională se păstrează la nivel confortabilşi este de 43,95%”, arată raportul.
Veniturile nete din dobânzi au urcat în primele nouă luni ale anului cu 26,5%, în cazul băncii, până la 1,97 miliarde lei, în timp ce pentru grup, acestea au fost mai mari cu 8,5%, de 2,26 miliarde lei.
“Planul Băncii Transilvania de a susţine economia, antreprenorii şi populaţia şi la bine, şi la greu dă roade. Acest lucru se vede în magnetismul băncii pentru clienţi, care ne-a adus un business în creştere susţinută. În continuare ne concentrăm toate eforturile pe finanţarea României, pe experienţa clienţilor, eficientizarea operaţiunilor şi pe investiţiile în tehnologie. Am avut un trimestru bun, cu creşteri pe creditare, tranzacţii şi operaţiuni”, a declarat Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.
Banca Transilvania a acordat peste 165.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice în primele nouă luni ale anului. Activele Grupului BT au ajuns la 86,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei, creditele au crescut până la 40,3 miliarde lei, iar depozitele clienţilor au ajuns la 71,4 miliarde lei, din care 49,6 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 21,8 miliarde lei ale persoanelor juridice.
”Taxa pe activele BT, calculată la sfârşitul primului semestru din acest an şi achitată în 25 august, a fost de 90,5 milioane lei. Până în 25 august 2020, aceasta va fi regularizată în funcţie de suma rezultată din calcularea taxei la nivelul întregului an. Potrivit nivelului taxei preliminare pe active, calculată la data de referinţă 30 iunie 2019 şi luând în considerare un calcul proporţional, dacă BT ar înregistra efectul acestei taxe pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie a.c., profitul net la această dată ar ajunge la 1,328 miliarde lei de la 1,385 miliarde lei”, se mai arată în raport.
Rata expunerilor neperformante ale Băncii Transilvania, conform indicatorului EBA, este de 4,49% la 30 septembrie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%. Capitalul intern generat pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an oferă Băncii Transilvania confortul de a putea să răspundă aşteptărilor acţionarilor în ceea ce priveşte randamentul capitalului investit, precum şi pregătirea structurii de capital şi resurse BT pentru cerinţele MREL care vor intra în vigoare în etape din 2020. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2019 este de 18,12%, iar cu profitul inclus aceasta este de 21,10%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.